Antena 3 CNN Externe Revista presei. Patru poliţişti, executaţi în apropierea bazei militare din statul Washington. Rusia propune proiectul de Tratat privind securitatea mondială

Revista presei. Patru poliţişti, executaţi în apropierea bazei militare din statul Washington. Rusia propune proiectul de Tratat privind securitatea mondială

Revista presei. Patru poliţişti, executaţi în apropierea bazei militare din statul Washington. Rusia propune proiectul de Tratat privind securitatea mondială
Sursa foto: revista presei
30 Noi 2009   •   04:22
Patru poliţişti, executaţi în apropierea bazei militare din statul Washington

Patru poliţişti au fost împuşcaţi mortal în cursul unei ambuscade desfăşurate, duminică, într-o cafenea din apropierea unei baze militare a Forţelor aeriene americane din statul Washington.
Cei patru poliţişti aşteptau să înceapă serviciul când au fost atacaţi şi ucişi. Purtătorul de cuvânt al şerifului din Pierce County, Ed Troyer, arăta că este posibil ca una din victime să fi apucat să rănească atacatorul, înainte de a deceda în faţa magazinului, explică FOX News.
Acesta a precizat că autorităţile consideră că oamenii legii au fost ţinta specifică a suspecţilor, fără a menţiona care ar putea fi motivele lor, în condiţiile în care personalul cafenelei şi clienţii nu au fost ţinta focurilor.
"A fost cu siguranţă o situaţie de ambuscadă. Erau doi chelneri şi câţiva clienţi. Nici unul dintre ei nu a fost atins sau vizat", a continuat Troyer, adăugând că nu a fost vorba despre un furt.
"Nu a existat un furt. Atacatorii au sosit şi au deschis focul asupra celor patru poliţişti", a declarat el.


Rusia a publicat proiectul de Tratat privind securitatea mondială

Preşedinţia rusă a publicat duminică proiectul său de Tratat privind securitatea europeană, pe care Rusia ar vrea să-l vadă adoptat de ţările şi organizaţiile internaţionale din zona euro-atlantică pentru a se ?debarasa de moştenirea Războiului Rece?, scriu AP ;i Wall Street Journal.
Textul publicat pe siteul Kremlinului ar crea un acord-umbrelă care să fie semnat de guvernele de la "Vancouver la Vladivostok," ca şi de organizaţiile de securiate existente, printre care NATO,Uniunea Europeană, OSCE sau Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, ce cuprinde Rusia şi şase state ex-sovietice, toţi primind câte o copie a acestuia.
Liderii occidentali au reacţionat cu scepticism la propunerea lui Medvedev până acum.
?Scopul tratatului este de a crea, în domeniul securităţii politico-militare, un spaţiu unit şi indivizibil în zona euro-atlantică pentru a ne debarasa definitiv de moştenirea Războiului Rece?, arăta Kremlinul .
Propunerea presupune ca orice semnatar să convoace un summit dacă se consideră ameninţat. De asemenea cuprinde caluze de securitate colectivă, similare celor ale NATO şi se acordă altor semnatari drepturi largi de a obiecta la acţiuni ale altor state pe care le consideră contrare intereselor sale de securitate.




Liderul pakistanez cedează controlul nuclear premierului


Preşedintele Pakistanului a cedat poziţia sa de comandant al forţelor nucleare către premier, o manevră politică privită ca un semn de tulburări chiar înainte de anunţul liderului american pentru regiune.
Măsura ar avea menirea să îndepărteze criticile pentru autoritatea sa excesivă şi cererile de demisie.
Oricum iniţiativa este mai mult una de imagine, fără o însemnătate practică, deoarece preşedinţia autorităţii ce supraveghează armele nucleare pakistaneze nu prespune şi controlul programului nuclear, care rămâne al armatei, arată New York Times.
Cu toate acestea, analiştii apreciază că este primul semn că Zardari ar dori să mai împartă din autoritatea sa. Preşedintele este sub presiune pentru a înlocui uni din consilierii săi care au scăpat de acuzaţii de corupţie după intrarea în vigoare a unei controversate amnistii.


Finanţiştii europeni cer continuarea planurilor de stimulare

Şefii europeni ai finanţelor au apreciat că redresarea economică globală nu este destul de puternică pentru ca guvernele să oprească măsurile de stimulare. O delegaţie condusă de preşedinte Eurogroup, premierul luxembrughez Jean-Claude Juncker, şeful Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, şi comisarul pe finanţe şi economie, Joaquin Almunia, se află la Beijing pentru un summit cu partea chineză, unde au fost făcute şi declaraţiile.
"Considerăm că nu a venit momentul pentru retragerea pachetelor de stimulare care se desfăşoară în diferite părţi ale lumii," aprecia Juncker, citat de AFP.
"Zona Euro nu va vedea în 2010 o retragere importantă a măsurile de stimulare."
Cele două părţi au discutat şi despre necesitatea de apreciere a monedei chinezeşti.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close