Antena 3 CNN Externe Revista presei. Phenian îşi va consolida arsenalul nuclear. Turcia interzice avioanelor israeliene în spaţiul său aerian. Teheranul acuză CIA

Revista presei. Phenian îşi va consolida arsenalul nuclear. Turcia interzice avioanelor israeliene în spaţiul său aerian. Teheranul acuză CIA

Revista presei. Phenian îşi va consolida arsenalul nuclear. Turcia interzice avioanelor israeliene în spaţiul său aerian. Teheranul acuză CIA
29 Iun 2010   •   04:34

Coreea de Nord îşi va consolida arsenalul nuclear

 

Coreea de Nord a anunţat că urmează să îşi sporească arsenalul nuclear, fără a preciza mijloacele prin care va face acest lucru, pentru a răspunde la ceea ce ea califică drept o atitudine ostilă manifestată de Statele Unite, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

"Evenimentele recente din peninsula coreeană arată că DPRK (Coreea de Nord) are nevoie să îşi consolideze dispozitivul de disuasiune nucleară într-un nou mod, pentru a răspunde politicii de ostilitate persistentă a Statelor Unite şi ameninţării militare", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe, citat de KCNA.

Coreea de Nord a revendicat la 12 mai un succes în domeniul fuziunii nucleare, celebrat de serviciile sale de propagandă drept o "reuşită decisivă" în direcţia folosirii unor noi surse de energie. Dar mai mulţi cercetători au pus la îndoială această afirmaţie, având în vedere că ţara este una dintre cele mai sărace din lume.

"Fuziunea nucleară încoronată de succes este un mare eveniment ce ilustrează dezvoltarea rapidă şi de vârf a ştiinţelor şi tehnologiilor în Republica Populară Democrată Coreea (RPDC)", a subliniat structura oficială a regimului, Rodong Sinmun, care susţine că deţine deja bomba A, bazată pe fisiunea nucleară.

La două zile după acest anunţ, au fost dectate niveluri ridicate de gaz xenon, produs al fuziunii nucleare, au anunţat mai mulţi oficiali sud-coreeni, precizând însă că nu aveau nici o dovadă privind existenţa unui test nuclear.

Anunţul de luni intervine în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite vor să obţină de la Consiliul de Securitate al ONU noi sancţiuni împotriva Phenianului, după scufundarea, în martie, a unei corvete sud-coreene, imputată Coreei de Nord.

Naţiunile Unite trebuie să semnaleze Coreei de Nord că atitudinea sa este "inacceptabilă", a declarat, duminică, la Toronto, în Canada, preşedintele american Barack Obama. El a avertizat şi China, principalul aliat al Phenianului, să se abţină de la orice "distragere deliberată a atenţiei".

 

Turcia interzice tranzitul avioanelor israeliene în spaţiul său aerian

 Turcia a interzis zborul militar israelian din spaţiul său aerian, în cadrului unui nou pas ce demonstrează că relaţiile se deteriorează şi mai  mult între cele două state după incidentul privind flotilla umanitară, în mai.

 Turcia a interzis zborul unui avion militar israelian în spaţiul său aerian, apparent ca răzbunare pentru interceptarea flotilei umanitare destinată Gaza, luna trecută, când au fost ucişi nouă turci.

Oficiali de la Ankara au subliniat că avioanele militare aeriene vor avea permisiunea să intre în spaţiul aerian turcesc doar după o analiză "de la caz la caz", comunică The Guardian.

Presa israeliană scria că Turcia nu a permis tranzitul unui avion ce transporta personal militar într-un tur al locaţiilor Holocaustului din Polonia. Avionul, cu peste 100 de persoane la bord, a fost obligat să facă un ocol.

 

 Teheranul acuză CIA că poartă "un război psihologic" împotriva Iranului

Iranul acuză Agenţia Centrală de Informaţii din SUA că poartă "un război psihologic", subliniind că CIA ştie că programul nuclear iranian nu are scopuri militare.

Teheranul a făcut acest anunţ după declaraţiile directorului CIA, Leon Panetta, care susţinea că Iranul poate construi două bombe nucleare cu uraniul de care dispune.

"Acest gen de declaraţii fac parte dintr-un război psihologic lansat pentru a se forma o viziune negativă asupra activităţilor nucleare paşnice ale Iranului", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Ramin Mehmanparast, citat de AFP.

"Oficialii militari americani şi în special serviciile de informaţii ştiu maibine decât oricine că programul nuclear iranian nu are scopuri militare", adaugă oficialul iranian.

 

Grecia intră în grevă 24 de ore

 

Salariaţii greci sunt aşteptaţi marţi să declanşeze o nouă grevă de 24 de ore ce să marcheze nemulţumirea legată de măsurile de austeritate ale guvernului.

Transportul va fi interrupt, în timp ce birourile publice, presa locală, şcolile şi băncile vor fi închise în cadrul celei de-a cincea manifestaţie comună între sindicatele din sectorul public şi cel privat, transmite Reuters

Mii de angajaţi sunt aşteptaţi să demonstreze la Atena la miezul zilei, când parlamentul discută reforma ce presupune ridicarea vârstei de pensionare, reducerea primelor şi limitarea pensionării premature.

   

Rusia, preocupată de raportul SUA privind Iranul

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat că este preocupat de datele serviciilor ameircane de informaţii care susţin că Iran are destul uranium pentru a construi două bombe nucleare, scri RIA Novosti.

"În ce priveşte această informaţie, trebuie verficată, dar oricum întotdeauna îngrijorează. Societatea internaţională nu consideră  programul nuclear Iranian ca transparent. Dacă informaţia de la serviciul secret American se confirmă, ar face situaţia şi mai tensionată şi nu exclude că această chestiune va cere analiză suplimentară," arăta Medvedev.

 

Mexic: Candidat pentru un post de guvernator, asasinat  înainte de alegeri

 

Un candidat în alegerile pentru postul de guvernator al statului mexican Tamaulipas, din nord-estul Mexicului, a fost omorât luni de persoane necunoscute, cu şase zile înainte de scrutin, a anunţat formaţiunea sa politică, scrie  CBS.

Rodolfo Torre, candidat al Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI) şi favorit în acest scrutin organizat în paralel cu alegerile regionale şi municipale, a fost omorât într-o ambuscadă în apropiere de aeroportul din Ciudad Victoria, capitala acestui stat de la frontiera cu SUA, a precizat aceeaşi sursă. Cel puţin doi primari au fost asasinaţi din luna februarie în statul Chihuahua, situat de asemenea la frontiera cu SUA. 

 

Antena3.ro

  

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close