Antena 3 CNN Externe Revista presei. Putin: Iuşcenko i-a scuipat în faţă pe susţinătorii săi. Vatican: Catolicii irlandezi trebuie să admită abuzarea copiilor. Ianukovici promite relaţii bune cu Rusia

Revista presei. Putin: Iuşcenko i-a scuipat în faţă pe susţinătorii săi. Vatican: Catolicii irlandezi trebuie să admită abuzarea copiilor. Ianukovici promite relaţii bune cu Rusia

Revista presei. Putin: Iuşcenko i-a scuipat în faţă pe susţinătorii săi. Vatican: Catolicii irlandezi trebuie să admită abuzarea copiilor. Ianukovici promite relaţii bune cu Rusia
Sursa foto: revista presei
16 Feb 2010   •   04:45

Putin: Iuşcenko i-a scuipat în faţă pe susţinătorii săi


Preşedintele încă în funcţie al Ucrainei, Viktor Iuşcenko " a scuipat în faţa" susţinătorilor săi politici când a declarat că liderul naţionalist Stepan Bandera este erou naţional, crede premierul rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti .
Iuşcenko, cunoscut pentru promovarea naţionalismului, adesea pe seama relaţiilor cu Rusia, a acordat în ianuarie titlul de Erou al Ucrainei lui Stepan Bandera, despre care mulţi susţină că este colaborator al naziştilor în timpul războiului.
"Evenimentele din ultimele luni nu m-au surprins deloc, când conducerea 'mişcării colorate' (numele rus pentru revoluţia portocalie) a scuipat în faţa sponsorilor săi politici emiţând un decret prin care să îl declare pe Stepan Bandera Erou al Ucrainei, un om care nu numai că a colaborat cu naziştii, dar a fost deosebit de crud cu evreii şi polonezii,"declara Putin .
Preşedintele polonez Lech Kaczynski a condamnat şi el decretul lui Iuşcenko, apreciind că este contrar adevărului istoric.
Stepan a fost politician ucrainean, conducător al mişcării naţionaliste din vestul acestui stat.


Haiti: Trupele americane încep să părăsească insula

Cea mai mare desfăşurare de forţe a armatei americane de după Irak şi Afganistan începe să îşi reducă din intensitate la o lună după ce trupele au ajuns în Hairi pentru a ajuta victimele cutremurului de la începutul anului.
Cu toate acestea, misiunea nu se încheie, subliniază AP.
Robert Gates, secretarul american al Apărării, arăta că soldaţii SUA vor sta în Haiti o lungă perioadă, deşi numărul lor a fost redus la 13.000 de la 20.000 pe 1 februarei.
Operaţiunea de ajutare a insulei a costat Pentagonul 234 milioane de dolari până acum.





Vatican: Catolicii irlandezi trebuie să admită abuzarea copiilor

Clericii Bisericii irlandeze trebuie să admită "actele abominabile" asupra copiiilor în scandalul ce a zguduit biserica din acest stat, arăta un oficial al Vaticanului. Avertismentul a venit cu doar câteva ore înainte ca episcopii să se întâlnească cu Papa Benedict pentru a dezbate acest scandal.
Secretarul de presă al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone sublinia că procesele din cadrul bisericii "sunt evident mai dure şi mai umilitoare", în special când "oameni ai bisericii au fost implicaţi în asemenea acte abominabile", scrie The Times.
Fiecare episcop irlandez va vorbi cu papa circa şapte minute.
În decembrie, justiţia a stabilit că Biserica a protejat preoţi pedofili de la a fi judecaţi, mutându-i în diferite parohii, unde puteau din nou să comită delicte, dar afectând astfel reputaţia bisericii.




Ianukovici promite relaţii bune cu Rusia

Preşedintele ales al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a dat asigurări că, în timpul preşedinţiei sale, nu vor mai exista conflicte cu Moscova în domeniul gazelor naturale, subliniind că divergenţele pe acest subiect vor fi reglementate fără confruntare cu Rusia.
''Când am fost prim-ministru, în cele două mandate, nu au fost asemenea probleme. Oamenii nici nu ştiau că pot exista asemenea probleme. Conflictele au fost nejustificate şi relaţiile cu Rusia suprapolitizate'', a afirmat Ianukovici. ''Ucraina va juca în multe probleme un rol stabilizator între Europa şi Rusia?.
Kievul a avut pe parcursul anului trecut dificultăţi în ceea ce priveşte achitarea livrărilor de gaz rusesc, ceea ce a tensionat relaţiile sale cu Moscova în domeniul energiei. Aceste tensiuni au provocat de fiecare dată îngrijorări în Europa, care a avut de suferit în ianuarie 2009, după ce Rusia a întrerupt în plină iarnă livrările sale de gaz, ca urmare a unui conflict pe subiectul preţului la gaz.
Înainte de primul tur de scrutin al prezidenţialelor din 17 ianuarie, liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, declara că intenţionează, în caz de victorie, să renegocieze acordurile cu Rusia în domeniul furnizării gazelor naturale din cauza preţului 'nedrept' plătit de Kiev pentru livrările ruseşti. Vicepreşedintele Partidului Regiunilor, Boris Kolesnikov, a confirmat săptămâna trecută această intenţie a lui Ianukovici.
Liderul ucrainean mai arăta că nu este furios pe America, deşi admite că este convins că Washington a ajutat la realizarea Revoluţiei Portocalii din 2004 în urma căreia a pierdut alegerile, comunică The Daily Telegrah-
"Astăzi, implicarea Americii nu este un secret. Se ştia de mult. Dar deja am mers mai departe şi ne uităm la viitor."


FMI, UE cer Ungariei politică fiscală strictă


Experţiii de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au fost mulţumiţi de situaţia economică a Ungariei, dar au avertizat că încă este necesară o politică fiscală strictă.
Şeful delegaţiei FMI James Morsink arăta că statul are nevoie de măsuri suplimentare pentru a reduce datoria naţională de la peste 80 procente din PIB la 65 la sută în următorii cinci ani, arată Budapest Business Journal.
Morsink a mai remarcat că Ungariei îi lipseşte baza pentru o redresare economică. El a estimat că economia va creşte cu peste 3 procente în 2011, după un declin de 0,2 la sută în acest an.



Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close