Antena 3 CNN Externe Revista presei. SUA salută alegerile irakiene. Elţîn bea alcool pentru a face faţă stresului. Casa Albă cere Congresului să adopte reforma sanitară

Revista presei. SUA salută alegerile irakiene. Elţîn bea alcool pentru a face faţă stresului. Casa Albă cere Congresului să adopte reforma sanitară

Revista presei. SUA salută alegerile irakiene. Elţîn bea alcool pentru a face faţă stresului. Casa Albă cere Congresului să adopte reforma sanitară
08 Mar 2010   •   05:07
Barack Obama salută alegerile irakiene

Preşedintele american Barack Obama salutat momentul istoric in Irak ca fiind o piatră de hotar, fiind al doilea vot pentru parlament din 2003 .
El a lăudat curajul votanţilor, care au venit la cabine, în pofida atacurilor cu bombe ce au ucis cel puţin 35 de persoane.
Două clădiri au fost distruse la Bagdad, dar atacuri s-au înregistrat şi în Mosul, Falluja, Baquba şi Samarra, scrie BBC News.
"Votul de azi demonstrează clar că viitorul Irakului aparţine poporului irakia. Astăzi, în faţa violenţei a celor care pot doar distruge, irakienii au făcut un pas în faţă pentru a-şi construi ţara."

Obama a repetat promisiunea sa de a retragre trupele combatante din Irak la finele lui august, şi toţi soldaţii americani până la sfârşitul anului viitor.





Casa Albă cere Congresului să adopte reforma sanitară


Preşedintele american Barack Obama a cerut Congresului să adopte reforma medicală, care se confruntă cu o mare luptă pe Capitol Hill.
În mesajul său săptămânal la radio, Obama arăta Congresului că este dator cu un vot asupra reformei, explicând că reforma va permite micilor afaceri să aibă asigurare medicală, ca şi persoanelor cu boli existente să aibă acoperie, şi va preveni companiile de asigurare să impune limite asupra limitelor anuale de aistenţă pe care o primesc persoanele.s
"Dacă acţionăm acum, toate acestea se vor întâmpla în acest an? sublinia Obama.
Reforma a divizat Congresul, republicani fiind împotrivă. De altfel, liderul senatorilor republicani avertiza că liderul de la Casa Albă va plăti un preţ mare la viitoarele alegeri parţiale din toamnă dacă forţează adoptarea reformei sale, explică AFP.
Obama doreşte ca parlamentarii democraţi să adpte la cea mai recentă strategie a sa , ceea ce ar însemna adoptarea variantei Senatului în defavoarea celei a Camerei acceptată în noiembrie.




Boris Elţîn recurgea la alcool pentru a face faţă stresului
Fostul preşedinte rus Boris Elţîn folosea băutura ca pe o supapă de siguranţă, pentru a putea face faţă presiunii imense de a conduce o ţară care trecea prin schimbări uriaşe, afirmă Tatiana Iumaşeva, fiica fostului lider de la Moscova.

Aceasta arăta că modul cum era prezentat tatăl său în Occident este nedrept şi greşit. ?A exista o problemă cu alcoolul, dar cred că atunci când tatăl meu bea era din cauza stresului enorm la care era supus. Nici o altă ţară nu a trecut prin asemenea schimbări tumultoase într-un timp atât de scurt precum Rusia sub Elţîn.

"Mulţi au, în Occident, o imagine caricaturizată a lui Elţîn, un caracter uriaş pentru care băutura era un mod de viaţă. Este complet neadevărat. Este incorect, subiectiv şi inacceptabil să priveşti preşedinţia lui Elţîn şi numeroasele sale realizări numai prin această prismă îngustă", a spus Iumaşeva, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai tatălui său.
Iumaşeva, în vârstă de 50 de ani, s-a alăturat echipei electorale a lui Elţîn în 1996, pentru a-l ajuta să obţină al doilea mandat la Kremlin, şi a rămas alături de tatăl său până în momentul în care acesta a demisionat şi a fost înlocuit în funcţie de Vladimir Putin.
"Era foarte stresat din cauza responsabilităţii uriaşe aflate pe umerii săi şi a situaţiei politice foarte tensionate cu care se confrunta în ţară, cu o opoziţie enormă faţă de reformele pe care încerca să le promoveze. Conducea o ţară uriaşă, cu arme nucleare, în pragul colapsului. Era înspăimântător. Uneori, băutura era probabil singura modalitate de reducere a stresului, o supapă de siguranţă", explica Tatiana Iumaşeva, citată de The Times.
În 1994, Elţîn - care a murit în urmă cu trei ani, la vârsta de 76 de ani - nu a putut coborî din avion pe aeroportul Shannon, iar presa a speculat că fostul lider rus era prea beat pentru a se putea întâlni cu delegaţia irlandeză care îl aştepta pe pistă. Iumaşeva a confirmat însă că Elţîn suferise un atac de cord, dar a refuzat să dea publicităţii această informaţie.
Fiica sa a respins şi declaraţiile atribuite anul trecut fostului preşedinte american Bill Clinton, conform cărora, în timpul unei vizite la Washington, Elţîn ar fi fost găsit în stradă, aproape dezbrăcat, încercând să cheme un taxi pentru a merge să cumpere pizza. "Aşa ceva nu s-a întâmplat", a spus ea.
Fostul preşedinte rus a fost operat la inimă în 1996, după care nu a mai băut decât ocazional un pahar de vin roşu, arăta Iumaşeva.





Reconstruirea din Chile, estimată la 1,2 miliarde dolari

Lucrările de refacere a infrastructurilor avariate în Chile de cutremurul şi valul seismic din 27 februarie vor costa 1,2 miliarde dolari, aprecia ministrul lucrărilor publice, Sergio Bitar .
Această evaluare ia în calcul repararea drumurilor, aeroporturilor, barajelor şi canalelor, repunerea în funcţiune a reţelei de distribuţie a apei potabile în zonele rurale şi reabilitarea litoralului, între alte pagube provocate de seismul cu magnitudinea 8,8 pe scara Richter care a lovit centrul şi sudul statului chilian. Lucrările ar putea dura trei sau patru ani, afirmă Bitar. Această cifră - prima estimare oficială publicată de guvern - nu include însă repararea clădirilor publice şi a porturilor comerciale, arată France 24.




Elveţienii au respins crearea postului de 'avocat al animalelor'


Elveţienii au respins duminică, prin referendum, crearea funcţiei de ''avocat al animalelor'' în cele 26 de cantoane ale Confederaţiei Helvetice.
S-au pronunţat împotrivă 70,5 % dintre alegători, în timp ce 29,5 % dintre cei care s-au prezentat la vot au optat pentru ''DA'', după o campanie foarte emoţionantă, într-o ţară unde animalele beneficiază deja de o legislaţie dintre cele mai protectoare din lume.
Votul a fost iniţiat de către Protecţia elveţiană a animalelor, care doreşte întărirea aplicării legislaţiei, obligând toate cantoanele să înfiinţeze un post de ''avocat al animalelor''.
Această funcţie există din 1992, dar numai în cantonul Zurich.
Elveţienii au urmat în cele din urmă recomandările guvernului lor şi al partidelor de dreapta, care estimează că legea în vigoare din 2008 este suficientă, informează AP.
Legea prevede, de exemplu, că proprietarii de peşti roşii nu-i pot arunca vii în toalete sau că animalele ''sociale'', precum hamsterii sau papagalii, trebuie însoţite neapărat de un partener.
Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close