Antena 3 CNN Externe Revista presei. Talibani: Obama nu merita premiul Nobel. Mussolini a fost spion britanic MI5. Clinton: SUA şi Rusia trebuie să depăşească Războiul Rece

Revista presei. Talibani: Obama nu merita premiul Nobel. Mussolini a fost spion britanic MI5. Clinton: SUA şi Rusia trebuie să depăşească Războiul Rece

Revista presei. Talibani: Obama nu merita premiul Nobel. Mussolini a fost spion britanic MI5. Clinton: SUA şi Rusia trebuie să depăşească Războiul Rece
Sursa foto: revista presei
15 Oct 2009   •   05:00

Talibani: Obama nu merita premiul Nobel

Talibanii pakistanezi critică decizia acordării premiului Nobel pentru pace lui Barack Obama, apreciind că preşedintele american ar trebui să primească în schimb premiul "personajul negativ al păcii", transmite Fox News.

Purtătorul taliban de cuvânt Azam Tariq arăta că liderul american care a mărit prezenţa militară în Afghanistan nu merita premiul pentru pace, mai ales că "are mâinile pătate cu sângele a mii de fiinţe umane ."


Marea Britanie susţine lărgirea UE

Marea Britanie a salutat recomandarea Comisiei Europene de continuarea negocierilor pentru lărgirea UE, arăta ministrul britanic pentru Europa, Chris Bryant. Acesta sublinia că Londra este un suporter al extinderii UE deoarece este benefică pentru ţară.

"Extinderea a fost una din poveştile de succes ale UE: oferă un stimulent pentru dezvoltarea economică şi reformă democratică, construieşte libertatea, stabilitatea şi prosperitatea pe continient. Răspândeşte democraţia, respect pentru drepturile omului şi dominaţia legii" .
Ministrul crede că lărgirea a făcut din UE un jucător global mai puternic, ?ceea ce ne-a permis să răspundem mai bune provocărilor schimbării climatice, crizei economice şi crimei organizate." Iar o piaţă unică mai mare a adus beneficii în ce priveşte slujbele şi oportunităţile de comerţ în UE, inclusiv în Marea Britanie.
Bryant a precizat că Marea Britanie priveşte cu nerăbdare intrarea a noi state în UE, imediat ce acestea îndeplinesc condiţiile. În acest sens a salutat decizia de deschidere a negocierilor cu Macedonia, scrie Xinhua.
"Salutăm angajamentul guvernului turc pentru reformă internă şi subliniem importanţa de a se atunge de către Turcia obligaţiile din raport, astfel încât negocierile pentru accesul Turciei să înainteze," arăta Bryant .



Georgia nu se teme de atacurile nucleare ruseşti

Decizia Rusiei de a include atacurile nucleare preventive în doctrina sa militară este în mare parte o iniţiativă politică şi nu prezintă o ameninţare reală crede Georgia.
"Cred că este o declaraţie geopolitică gălăgioasă, mai mult decât o ameninţare reală," arăta secretarul Consiliului georgian de Securitate Naţională, Eka Tkeshelaşvili,citată de RIA Novosti . Ea crede că declaraţia se adresa puterilor mondiale, în special SUA, cu scopul de a-şi recâştiga fostele sfere de influenţă, dar că va atrage doar reacţii politice negative din Occident.

Clinton: SUA şi Rusia trebuie să depăşească Războiul Rece

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, i-a amonestat, în cadrul unui discurs la Universitatea din Moscova, pe cei care nu au reuşit să treacă de mentalitatea Războiului Rece, atât în SUA cât şi în Rusia, scrie CNN.

Hillary Clinton i-a criticat pe cei care trăiesc în trecut şi nu sunt capabili să coopereze pe chestiuni precum apărarea anti-rachetă deoarece "nu au încredere unul în altul ."
I-a a îndemnat la o înţelepciune mai mare decât în trecut şi a promis o nouă atitudine în relaţiile bilaterale.



SUA: Reforma în sănătate, susţinută de republicani

Planul de reformă în sănătate al lui Obama ar putea primi spijin şi de la un al doilea senator republican. Susan Collins s-a alăturat astfel colegeri mai moderate Olympia Snowe, în a îmbrăţişa schimbarea sistemul medical actual.
Propunerea pentru planul de 2.6 trilioane dolari a fost trimis comisie de Finanţe din Senat, de unde va intra în dezbaterea în plen, explică AP. Snowe era primul republican din Capitol Hill care a rupt rândurile şi să susţină iniţiativa lui Obama.


Mussolini a fost spion britanic MI5

Benito Mussolini, cunoscut mai ales pentru rolul său în Axa Răului şi maniera dictatorială de conducere, a avut un început de carieră neobişnuit.

Documente de arhivă au demonstrat că Mussolini a intrat în politică în 1917 cu ajutorul unui salariu de 100 de lire sterline pe săptămână de la... MI5, serviciul britanic de spionaj.

Pe atunci Mussolini era un juranalist de 34 de ani, care era folosit pentru a publica materiale de propagandă în ziar şi convingerea pacifiştilor să stea acasă şi să nu protesteze contra primului Război Mondial, enumeră The Guardian.

Istoricul Peter Martland, care a descoperit faptele, arăta că ?cel mai puţin de încredere aliat pentru Londra în război era Italia după ce Rusia revoluţionară s-a retras din conflict. Mussolini era plătit cu 100 de lire pe săptămână din toamna lui 1917 pentru cel puţin un an, pentru a menţine campanie pro-război ? echivalentul a 6000 de lire pe săptămână în zilele noastre.
Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close