Antena 3 CNN Externe Revista presei. Washington, forţat să pună presiune pe Israel. Atacul contra talibanilor este începutul unei lungi operaţiuni. Argenina: Războiul în Falkland este exclus

Revista presei. Washington, forţat să pună presiune pe Israel. Atacul contra talibanilor este începutul unei lungi operaţiuni. Argenina: Războiul în Falkland este exclus

Revista presei. Washington, forţat să pună presiune pe Israel. Atacul contra talibanilor este începutul unei lungi operaţiuni. Argenina: Războiul în Falkland este exclus
Sursa foto: ziare
22 Feb 2010   •   04:07

Premierul palestinian cere Washingtonului să pună presiune pe Israel
Premierul israelian Salam Fayyad a cerut Statelor Unite să oblige Israel să facă paşi spre reluarea discuţiilor de pace. Acesta arăta că Washington ar trebui să facă "
o mişcare politică tangibilă" pentru a opri coloniile israeliene, raidurile din zonele controlate de palestinieni şi restricţiile la deplasarea persoanelor şi a bunurilor, scrie Xinhua.
Negocierile de pace dintre Israel şi palestinieni au fost oprite în decembrie 2008 când Israel a lansat o campanie în Fâşia Gaza.


Atacul contra talibanilor este începutul unei lungi operaţiuni

Asaltul SUA-NATO contra bastionului taliban din sudul Afganistanului este doar începutul unei lungi campanii, care ar putea dura până la 18 luni, arăta comandantul militar american.
"Aceasta este doar operaţiunea iniţială a ceea ce va fi o campanie de 12-18 luni, aşa cum au creat-o generalul McChrystal şi echipa sa," declara David Petraeus, şeful comandamentului central al SUA, transmite BBC News.
Operaţiunea Moshtarak - Împreună, cu implicara a 15000 de soldaţi afgani şi NATO din care 5000 americani, a fost lansată acum o săptămână contra talibanilor din Marjah în provincia Helmand, pentru a reinstaura autoritatea guvernamentală.


Washington nu vrea bază militară în Uzbekistan


Statele Unite nu au niciun plan de a deschide o bază militară în Uzbekistan, declara trimisul special american pentru Afganistan şi Pakistan. Richard Holbrooke arăta că Uzbekistan oferă ajutor SUA în tranzitul spre Afganistan, dar nu există planuri pentru o bază militară în republica din Asia Centrală.
Acesta amintea de centrul de tranzit de la baza Manas din Kîrgîzstan şi mulţumea acestui fost sovietic pentru ajutor.
Baza aeriană kîrgîză a fost folosită anterior de armata SUA, iar acum este centru de tranzit pentru Pentagon către Afganistan.
La începutul anului trecut, statul asiatic ordonase închiderea bazei, dar ulterior preşedintele Kurmanbek Bakiev a semnat o lege ce permitea SUA să folosească în continuare baza aeriană, aminteşte RIA Novosti. Washington plăteşte 60 milioane de dolari anual chirie ca rută de tranzit, faţă de cei 17,4 milioane de dolari plătiţi anterior când aceasta era bază aeriană.



Argenina: Războiul este exclus pentru Falkland

Războiul nu este o opţiune pentru a rezolva disputa Argentinei cu Marea Britanie pe marginea potenţialului bogatelor insule Falkland, arăta un oficial sud american.
"Războiul este exclus de la orizont," arăta viceministrul de Externe Victorio Taccetti. Dar acesta a subliniat că Buenos Aires nu va renunţa la pretenţiile asupra insulelor pe care le numeşte Las Malvinas.
El a negat că Argentina amplifică scandalul declanşat de proiectul britanic de forare în Falkland. Disputa a urmat sosirii în insule a utilajelor de forare britanice specializate în căutarea de petrol şi exploatare.
Londra susţine că explorările sunt conforme cu legislaţia internaţională, dar Buenos Aires susţine că aceasta ar încălca rezoluţiile ONU ce cer o soluţie negociată.
Buenos Aires speră ca statele vecine să coopereze pentru a impune restricţii largi. Taccetti sublinia că Argentina va folosit toate mijloacele legale pentru a restricţiona accesul dinspre continent spre insule, comunică The Independent.
Compania Desire Petroleum spre să aibă primele rezultate ale forării în 30 de zile. Aceasta intenţionează să foreze opt puţuri în interval de 6-8 luni.



Lider taliban, capturat în în Pakistan


Mulvi Kabir, fostul guvernator al provinciei afgane Nangahar şi imporntă figură publică a regimului taliban a fost capturat în Pakistan, arătau doi oficiali americani pentru Fox News.
Kabir, consierat a fi printre primii zece cei mai căutaţi lideri talibani, a fost prins în districtul Naw Shera din zona de frontoeră pakistaneză nord.vestică.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close