Antena 3 CNN Externe Revolta din februarie, începutul sfârşitului pentru Muammar Gaddafi

Revolta din februarie, începutul sfârşitului pentru Muammar Gaddafi

Revolta din februarie, începutul sfârşitului pentru Muammar Gaddafi
Sursa foto: Foto: livestream.com
de O.P.    |    20 Oct 2011   •   15:26
Muammar Gaddafi a fost capturat. Fostul lider libian a murit din cauza rănilor

Libia a cunoscut o schimbare violentă a regimului politic. Reprimarea manifestanţilor anti-Gaddafi a provocat intervenţia comunităţii internaţionale. După şase luni de lupte, rebelii au ocupat capitala Tripoli.

Revolta anti-Gaddafi a început cu şase luni în urmă, S-a răspândit din oraşul Benghazi sub influenţa primăverii arabe din Egipt şi Tunisia. Liderul libian a încercat să răspundă prin mobilizarea celor care au rămas de partea lui şi a acuzat Occidentul că s-ar afla în spatele rebeliunii.

Ameninţările lui Ghaddafi nu au rămas fără urmări: forţele armate au declanşat imediat reprimarea brutală a protestelor.

La sfârşitul lunii februarie, cu ajutorul presiunilor din partea comunităţii internaţionale, protestatarii libieni au reuşit să preia controlul asupra oraşului Benghazi şi să stabilească un guvern provizoriu.

Muammar Gaddafi, cel mai longeviv lider al Libiei

În sprijinul lor a venit rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, din 17 martie, prin care s-a instituit o zonă de interdicţie pentru avioanele lui Ghaddafi şi a fost permisă intervenţia aeriană pentru apărarea civililor.

Confruntările care au urmat între insurgenţi şi forţele loiale lui Ghaddafi au însemnat câştiguri şi pierderi pentru ambele părţi.

Liderul militar al rebelilor, Yunis a fost omorât în luna iulie de unul din partenerii săi. În ciuda acestei întorsături neaşteptate, rebelii au continuat săştige teren. Victoria a venit în urma unei ofensive surpriză a rebelilor care au ocupat capitala Tripoli.

×
Subiecte în articol: revolte violente Libia Muammar Gaddaffi
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close