Antena 3 CNN Externe Revolta din Kârgâstan: Preşedintele a părăsit ţara. Opoziţia estimează peste 1.000 de victime (VIDEO)

Revolta din Kârgâstan: Preşedintele a părăsit ţara. Opoziţia estimează peste 1.000 de victime (VIDEO)

Revolta din Kârgâstan: Preşedintele a părăsit ţara. Opoziţia estimează peste 1.000 de victime (VIDEO)
Sursa foto: revolta
08 Apr 2010   •   11:55

Situaţia rămâne tensionată în Kârgâstan, după revolta sângeroasă izbucnită în ţară. Numărul victimelor nu se cunoaşte deocamdată. În timp ce agenţiile de ştiri străine vorbesc despre 100 de morţi şi 400 de răniţi, în urma confruntărilor forţelor de ordine cu protestatarii, opoziţia spune că numărul victimelor ajunge la o mie.

În prezent, opoziţia susţine că a preluat controlul total al puterii şi că a format un guvern de solidaritate naţională condus de fostul ministru de externe. Preşedintele a părăsit ţara la bordul unui avion. Situaţia din Kârgâstan a stârnit îngrijorare la nivel internaţional, iar reacţiile nu au întârziat.


Vladimir Putin: Rusia nu este implicată în revoltă

Autorităţile de la Moscova au făcut apel la calm şi au dat asigurări că Rusia nu este implicată în evenimentele din Kârgâstan. "Singurul lucru pe care-l pot spune este că nici Rusia, nici eu, nici alţi oficiali ruşi nu au nicio legătură cu aceste evenimente. În ceea ce mă priveşte, am fost total luat prin surprindere de ceea ce s-a întâmplat în Kârgâzstan", a declarat Vladimir Putin.

Înre timp însă, la Bişkek, situaţia se menţine tensionată. Preşedintele a fugit, la bordul unui avion, spre o destinaţie necunosută, iar premierul Daniar Usenov a semnat o scrisoare de demisie. Totul după ce violenţele dintre protestatari şi armată au scăpat de sub control. Armata a deschis focul asupra mulţimii pentru a proteja clădirea guvernului. Mai mulţi protestatari au reuşit să pună mâna pe armele forţelor de ordine şi au început să tragă.

Protestatarii au pătruns în televiziune şi în Parlament


Protestatarii au pătruns şi în sediul postului naţional de televiziune şi în altul privat, care şi-au încetat emisia pentru câteva ore. De la Televiziune, o parte dintre manifestanţi s-au deplasat spre sediul Guvernului, unde au încercat să doboare gardurile folosind blindate aparţinând scutierilor, un autobuz şi un vehicul aparţinând Crucii Roşii. Şi Parlamentul a fost ocupat de protestatari. Oamenii spun că sunt nemulţumiţi de corupţia din ţară , de creşterea preţurilor şi îl acuză pe preşedinte de tendinţe autoritariste.

Potrivit unui bilanţ neoficial, peste 100 de oameni au murit şi alţi 400 au fost răniţi. Opoziţia susţine însă că numărul morţilor atinge 1. 000. Printre victime se numără şi ministrul de interne al Kârgâstanului.

În prezent, opoziţia susţine că a preluat controlul puterii. Membrii opoziţiei au făcut apel la calm pentru ca protestele violente să înceteze.



Antena 3

×
Subiecte în articol: revolta victime Vladimir Putin
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close