Antena 3 CNN Externe Revolta egipteană a stârnit masele din Orientul Mijlociu. Iran, Yemen şi Bahrein, împânzite de proteste

Revolta egipteană a stârnit masele din Orientul Mijlociu. Iran, Yemen şi Bahrein, împânzite de proteste

Revolta egipteană a stârnit masele din Orientul Mijlociu. Iran, Yemen şi Bahrein, împânzite de proteste
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
15 Feb 2011   •   10:33

Revolta egipteană le dă curaj maselor nemulţumite din mai multe ţări din Orientul Mijlociu. Manifestaţii anti-guvernamentale au avut loc, ieri, în Yemen, Iran, Bahrein, dar şi in Irak. Potrivit agenţiei Fars, în Iran un om a fost ucis şi mai mulţi au fost răniţi de focuri de armă.

Încurajaţi de succesul egiptenilor împotriva lui Mubarak, mii de oameni au manifestat în capitala yemenită, Sanaa. Ei au cerut demisia preşedintelui Ali Abdallah Saleh, care este la putere de mai bine de 32 de ani.

Protestatarii au fost opriţi de simpatizanţii puterii, iar apoi au intervenit şi forţele de ordine. Ciocnirile s-au soldat cu mai mulţi răniţi - nu doar manifestanţi, ci şi ziarişti, între care corespondentul BBC în regiune. < nu apare pe film, nici pe sit la ei nu e... >

În Iran, deşi au felicitat poporul egiptean pentru succesul revoltei, autorităţile nu acceptă manifestaţiile opoziţiei din ţară. Ieri, mii de protestatari au ieşit în stradă, dar poliţiştii au încercat să-i disperseze cu gaze lacrimogene. Singurele imagini ale tulburărilor au fost filmate chiar de participanţi, cu telefoanele mobile.

Manifestaţiile au continuat până seara. Sute de oameni au fost arestaţi. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a reafirmat susţinerea SUA pentru opoziţia din Iran.

Protestele continuă şi în micul regat Bahrein, unde opoziţia a proclamat o "zi a mâniei", după modelul egiptean. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor mobilizaţi, ca în Egipt, prin Facebook şi Twitter.

La Bagdad, sute de irakieni au manifestat împotriva sărăciei. Protestul a purtat amprenta Zilei Îndrăgostiţilor: tinerii au venit cu pancarte cu inimioare şi baloane roşii pentru a-şi arăta dragostea pentru ţara lor.

 

×
Subiecte în articol: Yemen revolta Egipt
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close