Antena 3 CNN Externe Revoluție în Senat privind protocoalele SRI-DNA. Și Băsescu vrea desecretizarea deciziilor CSAT

Revoluție în Senat privind protocoalele SRI-DNA. Și Băsescu vrea desecretizarea deciziilor CSAT

Revoluție în Senat privind protocoalele SRI-DNA. Și Băsescu vrea desecretizarea deciziilor CSAT
16 Oct 2018   •   19:20

Comisiile de apărare şi de administraţie din Senat au adoptat un nou raport de admitere pentru proiectul inițiat de Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, care prevede declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei.

A fost votat și amendamentul propus de fostul președinte Traian Băsescu, potrivit căruia „se desecretizează de la data intrării în vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate între DNA şi SRI în baza articolului 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale 003064/04.02.2009”.

Luni, senatorii juriști au adăugat un articol în proiectul inițial, potrivit căruia cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe cu mojloace tehnice esențiale sunt supuse revizuirii. 

Potrivit lui Băsescu, "Hotărârea 17/2005 nu are niciun zero, deci nu este document secret. (...) De asta mi se pare foarte dubios, că, în loc să te duci pe protocol, te duci pe hotărârea CSAT".

„Am avut un amendament legat de hotărârea CSAT 17 pe care unii senatori sau PSD o consideră baza protocoalelor, ceea ce e o minciună de tip PSD. Baza protocoalelor este cu totul alta. Dar dacă vor să ajungă la corecta informare a populaţiei, trebuie desecretizate planurile de acţiune comune între DNA şi SRI făcute în baza protocolului din 2009. M-am dus cu acest amendament în comisie, nicidecum în baza hotărârii CSAT 17, pentru că acea hotărâre nu pomeneşte SRI. (...) M-am dus cu un amendament care să nu fie foarte general, pentru că ei, de fapt, prin ceea ce prevede proiectul de lege - că se desecretizează toate documentele secrete - pot genera extrem de multe piedici în (...) dosare care acum se află în anchetă”, a explicat Băsescu.

Propunerea legislativă, iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi deputatul Mircea Gheorghe Drăghici, va intra în dezbaterea plenului. 

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close