Antena 3 CNN Externe Rezoluţia privind interzicerea cianurilor în minerit, adoptată de Parlamentul European

Rezoluţia privind interzicerea cianurilor în minerit, adoptată de Parlamentul European

Rezoluţia privind interzicerea cianurilor în minerit, adoptată de Parlamentul European
Sursa foto: Parlamentul European
05 Mai 2010   •   18:50

Membrii Parlamentului European au adoptat miercuri o rezoluţie de interzicere a mineritului cu cianuri şi invită Comisia Europeană să propună interzicerea totală a tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri până la sfârşitul anului 2011.

"Parlamentul invită Comisia să propună interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigură de protejare a resurselor noastre de apă şi a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităţilor miniere şi să efectueze, totodată, o evaluare normală a impactului", se precizează într-un comunicat al Parlamentului European citat de Mediafax.

Rezoluţia adoptată de PE a fost votată cu 488 de voturi în favoare, 48 împotrivă şi 57 de abţineri. "Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri se poate obţine o stare bună din punct de vedere chimic şi de a proteja resursele de apă şi diversitatea biologică", se mai arată în comunicatul PE.

Ca urmare a acestei rezoluţii, reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation, companie minieră care doreşte să dezvolte un proiect de exploatare pe bază de cianuri a aurului şi argintului, au remis un comunicat în care susţin că votul din PE este unul "fără niciun efect juridic" şi că "demonstrează doar un atac orchestrat şi fără scrupule împotriva României".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rosia Montana
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close