Antena 3 CNN Externe Rezultat istoric al alegerilor din Austria

Rezultat istoric al alegerilor din Austria

Rezultat istoric al alegerilor din Austria
06 Dec 2016   •   20:34

Independentul Alexander Van der Bellen a declarat că atitudinea sa proeuropeană l-a ajutat să câștige, duminică, alegerile prezidențiale din Austria, în detrimentul contracandidatului său eurosceptic, Norbert Hofer, transmite DPA, citat de Jurnalul Național.

În vârstă de 72 de ani, economistul austriac a recunoscut totuși că nu era pe deplin sigur că va câștiga. „Am sperat că lucrurile vor merge bine. Dar am fost surprins de amploarea victoriei”, a mai spus el. Candidatul independent Alexander Van der Bellen, sprijinit de Verzi, l-a învins, duminică, pe contracandidatul său, Norbert Hofer, susținut de extrema dreaptă. Van der Bellen era creditat cu 53,6% din voturi, față de 46,4% pentru Hofer, potrivit primelor estimări de ieri, a căror marjă de eroare este de 1,2 puncte procentuale. Hofer a primit circa 1,9 milioane de voturi, față de peste 2 milioane de voturi câștigate de Van der Bellen. De cealaltă parte, șeful Partidului Libertății din Austria (FPO), de extrema dreaptă, a exclus, duminică, să conteste în justiție victoria independentului Alexander Van der Bellen în alegerile prezidențiale, așa cum a făcut-o în primăvară. „De data aceasta nu va exista o contestație (...) Astăzi, putem fi siguri că voturile cetățenilor au fost tratate în mod corespunzător", a declarat Heinz-Christian Strache. Contestația depusă de FPO după cel de-al doilea tur de scrutin, din luna mai, a acestui an, a dus la anularea scrutinului, organizat din nou duminică și încheiat cu victoria lui Van der Bellen.

Norbert Hofer l-a felicitat pe independentul Van der Bellen, printr-un mesaj postat  pe pagina sa de Facebook.

Este a doua victorie pentru Van der Bellen în această cursă electorală. El câștigase și în luna mai, cu 50,3% din voturi.

×
Subiecte în articol: Austria presedinte
Parteneri
Surse: PSD l-ar susţine pe Piedone la Primăria Capitalei
x close