Antena 3 CNN Externe Rezultat surprinzător al alegerilor din Transnistria. Fostul preşedinte, Evgheni Şevciuk din nou pe primul loc

Rezultat surprinzător al alegerilor din Transnistria. Fostul preşedinte, Evgheni Şevciuk din nou pe primul loc

Rezultat surprinzător al alegerilor din Transnistria. Fostul preşedinte, Evgheni Şevciuk din nou pe primul loc
Sursa foto: Foto: inprofunzime.md
de O.P.    |    12 Dec 2011   •   06:06

Rezultat surprinzător al alegerilor prezidenţiale din Transnistria. Potrivit unor date neoficiale citate de agenţia rusă Regnum, după numărarea a 97 la sută din voturi, pe primul loc s-a situat fostul preşedinte al parlamentului Evgheni Şevciuk.

El i-a întrecut pe cei doi favoriţi, actualul preşedinte al forului legislativ Anatoli Kaminski, susţinut de Kremlin, şi liderul regimului separatist Igor Smirnov. Cert este că va fi necesar un al doilea tur de scrutin, din care ar putea lipsi Smirnov, cel care a condus Transnistria mai bine de 20 de ani.

Îndată după închiderea urnelor, la Tiraspol au fost date publicităţii două sondaje exit-poll. Unul îi atribuia victoria lui Igor Smirnov, urmat de Evgheni Şevciuk, iar celălalt - lui Anatoli Kaminski, dar ambele erau destul de incerte. În orice caz, în faţa urnelor, Smirnov se arăta convins că va fi reales în funcţie.

Smirnov, liderul de necontestat al Transnistriei ultimilor 21 de ani, nu mai este, însă, preferatul Rusiei. Kremlinul şi-a îndreptat privirile spre Anatoli Kaminski, vorbitor de limbă română şi susţinător al unor relaţii bune cu Chişinăul.

Un post rus de televiziune care emite şi în zona transnistreană a difuzat un documentar în care Igor Smirnov, acum în vârstă de 70 de ani, este acuzat de încurajarea unor crime şi delapidarea unor sume importante de bani. Şi locuitorii Transnistriei speră într-o schimbare.

Până la închiderea urnelor au votat peste 56 la sută din alegători, astfel încât scrutinul este validat. Al doilea tur ar urma să aibă loc în cel mult două săptămâni.


×
Subiecte în articol: alegeri
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close