REZULTATE ALEGERI SUA. Istoria celor 693 de zile de campanie electorală

08 Noi 2016   •   18:48
REZULTATE ALEGERI SUA. Istoria celor 693 de zile de campanie electorală

REZULTATE ALEGERI SUA Pentru americani, maratonul alegerilor prezidenţiale americane a durat 23 de luni, scrie AFP. REZULTATE ALEGERI SUA

REZULTATE ALEGERI SUA La 16 decembrie 2014 se anunţa un nou meci Bush-Clinton, când Jeb Bush, fratele fostului preşedinte George W., face primul pas în cursa prezidenţială.

REZULTATE ALEGERI SUA Dezvăluirea care a zguduit-o pe Hillary Clinton

REZULTATE ALEGERI SUA La 2 martie 2015, New York Times publică în exclusivitate că Hillary Clinton a utilizat un server privat pentru corespondenţă electronică posibil secretizată în timpul mandatului de secretar de stat, între 2009 şi 2013. Echipa sa este luată prin surprindere. "Credeam cĂ problema fusese rezolvată", spunea într-un e-mail recent piratat, viitorul director de campanie, Robby Mook.

"Nu am trimis niciodată un mesaj clasificat prin e-mail" a asigurat Clinton într-o conferinţă de presă. Ancheta o va contrazice mai târziu.

REZULTATE ALEGERI SUA La 12 aprilie 2015, Hillary Clinton se lansează în cursa pentru Casa Albă. "Eu sunt candidata la preşedinţie", spune ea într-un clip video. La vremea aceea, Donald Trump nu era jici măcar inclus în sondaje împotriva democratei. O armată de republicani au început să se înscrie în cursa electorală. Printre ei, Ted Cruz, Marco Rubio şi Ben Carson. În total, 17 candidaţi. REZULTATE ALEGERI SUA

REZULTATE ALEGERI SUA Trump intră în ring

REZULTATE ALEGERI SUA La 16 iunie 2015, într-o conferinţă de presă în turnul Trump de la New York, Donald Trump dovedeşte că pentru el nu e o cacealma şi îşi anunţă candidatura la preşedinţie.

La 14 iulie, un sondaj îl plasează în frunte pentru alegerile primare.

REZULTATE ALEGERI SUA Primul derapaj al lui Trump

REZULTATE ALEGERI SUA La 7 decembrie 2015 Donald Trump cere ca SUA să oprească intrarea musulmanilor în SUA "până când ţara noastră îşi dă seama ce se întâmplă". Condamnările au început să curgă, dar majoritatea republicanilor l-a aplaudat.

La 1 februarie 2016, Trump se clasează locul al doilea la primarele din Iowa, primul în New Hampshire, Carolina de Sud.

REZULTATE ALEGERI SUA La 20 februarie, Jeb Bush se retrage din cursă, după ce cheltuise deja 152 de milioane de dolari.

La 3 - 4 mai 2016, ultimii rivali ai lui Trump, Ted Cruz şi John Kasich, se retrag şi ei.

REZULTATE ALEGERI SUA Oficial, e Hillary

REZULTATE ALEGERI SUA La 7 iunie 2016, Clinton este nominalizată drept candidatul democrat, după o luptă strânsă cu Bernie Sanders, care reuşise să entuziasmeze stânga americană şi tineretul democrat. "Este pentru prima dată când o femeie este nominalizată de către unul dintre marile partide", a declarat ea la New York.

La 6 iulie 2016, FBI nu recomandă o anchetă în cazul corespondenţei electronice a lui Hillary Clinton. Dar direstorul instituţiei, James Comey, o critică pentru neglijenţa extremă.

REZULTATE ALEGERI SUA Tot în iulie 2016, Trump este învestit la Cleveland candidat la o convenţie a republicanilor destul controversată, în timp ce convenţia democraţilor la Philadelphia a propulsat-o pe Clinton în vârful sondajelor.

August a fost o lună neagră pentru miliardar, care şi-a concediat echipa şi a intrat într-o polemică cu familia Khan, părinţii unui soldat musulman ucis în misiune.

REZULTATE ALEGERI SUA Hillary leșină

REZULTATE ALEGERI SUA La 11 septembrie 2016, Hillary Clinton leşină la New York. Stafful său electoral anunţă ca are o pneumonie.

La 26 septembrie 2016, prima dezbatere dintre cei doi candidaţi nu a avut un impact prea mare. În faţa a 84 de milioane de telespectatori, Trump s-a enervat în faţa unei Hillary Clinton fără milă. Candidata democrată câştigă dezbaterea.

REZULTATE ALEGERI SUA Trump, acuzat de agresiune

REZULTATE ALEGERI SUA La 7 octombrie, un video în care Donald Trump povesteşte cum şi-a permis să agreseze mai multe femei la adăpostul celebrităţii îi afectează dramatic şansele. Zeci de republicani îşi retrag susţinerea.

La 28 octombrie, însă, cu 11 zile înainte de scrutin, directorul FBI anunţă că ancheta cu privire la corespondenţa electronică a lui Hillary Clinton este redeschisă. După ce fusese propulsată în sondaje cu 11 puncte în faţa lui Trump, Clinton scade dramatic şi conduce în limita marjei de eroare.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close