Antena 3 CNN Externe REZULTATE ALEGERI SUA: Lucruri mai puțin cunoscute despre alegerile din America

REZULTATE ALEGERI SUA: Lucruri mai puțin cunoscute despre alegerile din America

REZULTATE ALEGERI SUA: Lucruri mai puțin cunoscute despre alegerile din America
Sursa foto: foto: Agerpres
08 Noi 2016   •   19:17

REZULTATE ALEGERI SUA. America se pregătea marţi pentru o seara electorală excepţională, la finalul căreia va afla dacă viitorul preşedinte al Statelor Unite, cel de-al 45-lea, va fi democrata Hillary Clinton sau republicanul Donald Trump, notează AFP, preluată de Agerpres.

Alegătorii americani votează marţi nu doar pentru desemnarea viitorului preşedinte al SUA, ci se pronunţă şi cu privire la reînnoirea mandatelor a 34 dintre cele 100 de locuri ale Senatului şi pentru cele 435 locuri în Camera Reprezentanţilor. Democraţii speră să reia controlul în Senat, dominat în prezent, la fel ca şi Camera Reprezentanţilor, de aleşii republicani.

REZULTATE ALEGERI SUA. Douăsprezece state îşi vor alege şi guvernatorii, iar în mai multe state vor avea loc referendumuri asupra unor chestiuni precum legalizarea marijuanei şi abrogarea pedepsei capitale.

Milioane de americani au votat deja anticipat. Votul se derulează în cadrul unui scrutin indirect, întrucât acum vor fi aleşi marii electori care pe 19 decembrie vor desemna viitorul preşedinte dintre Hillary Clinton şi Donald Trump. La nivel naţional există în total 538 de mari electori, iar numărul lor variază între state în funcţie de populaţia lor.

REZULTATE ALEGERI SUA. Pentru a câştiga postul de titular al Casei Albe, un candidat trebuie să obţină voturile a 270 de mari electori, ceea ce înseamnă majoritatea absolută dintre cei 538 de mari electori. În 48 de state din componenţa SUA, scrutinul este majoritar într-un tur, ceea ce înseamnă că acel candidat sosit în frunte într-un stat câştigă totalitatea voturilor marilor electori din statul respectiv.

Americanii îşi aleg preşedintele şi vicepreşedintele votând pe un imens teritoriu ce acoperă patru fusuri orare. Primele secţii de vot se vor închide pe coasta de est miercuri la ora 00:00 GMT şi ultimele în statul Alaska, la 06:00 GMT. Festivităţile vor începe marţi la ora locală 19:00 (miercuri 00:00 GMT) când toate secţiile de vot din Georgia, Carolina de Sud, Virginia şi Vermont, precum şi cele din Indiana şi Kentucky, se vor fi închis.

REZULTATE ALEGERI SUA. Primele surprize ar putea apărea în Georgia, dacă Trump pierde în acest stat câştigat în mod normal de republicani, şi în Virginia, dacă Hillary Clinton pierde în acest stat, câştigat în 2012 de preşedintele democrat Barack Obama.

Jumătate de oră mai târziu, la 00:30 GMT, şocul ar putea veni din statele-cheie Ohio şi Carolina de Nord, care au 18, respectiv 15 mari electori. Statul Ohio, rural şi industrial, este un fief al democraţilor, iar statul Carolina de Nord este tradiţional republican, însă fiecare dintre ele ar putea bascula în tabăra adversă.

REZULTATE ALEGERI SUA. În intervalul orar 01:00 - 02:00 GMT, harta electorală a SUA va fi completată cu roşu (culoarea Partidului Republican) şi albastru (culoarea Partidului Democrat) pe măsura sosirii rezultatelor votului din încă 30 de state.

Esenţial s-ar putea dovedi statul Florida (29 de lectori), câştigat de Barack Obama în 2012 la capătul a patru zile de numărare a buletinelor de vot. Acest stat a fost decisiv în alegerile din anul 2000, pentru departajarea candidaţilor George W. Bush (republican) şi Al Gore (democrat).

REZULTATE ALEGERI SUA. Importante de urmărit sunt şi evoluţiile din New Hampshire, mic stat predominant rural, în mod tradiţional democrat, dar extrem de disputat în acest an, şi din Pennsylvania, stat industrial, de asemenea fief democrat, ce are 20 de mari electori.

Miercuri în jurul orei 02:00 GMT vor fi anunţate şi rezultatele din Arizona şi Texas, state conservatoare situate la frontiera cu Mexic şi în care sondajele de opinie dau un avans comfortabil lui Donald Trump. Fiefuri ale democraţilor cu un total de 35 de mari electori, Colorado, Michigan şi Wisconsin ar putea fi câştigate de republicani.

REZULTATE ALEGERI SUA. Posturile de televiziune, care vor anunţa rezultatele stat cu stat graţie unui sistem sofisticat bazat pe rezultate parţiale, sondaje la ieşirea de la vot (exit-polls) şi propriile estimări, nu vor mai aştepta decât rezultatul votului din California (55 de mari electori), stat dominat de democraţi, pentru a anunţa în regim de breaking-news numele noului preşedinte al statelor Unite.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close