Antena 3 CNN Externe Rezultate diferite la primele două exit-poll-uri din Moldova: PCRM şi PLDM se bat pentru majoritate

Rezultate diferite la primele două exit-poll-uri din Moldova: PCRM şi PLDM se bat pentru majoritate

Rezultate diferite la primele două exit-poll-uri din Moldova: PCRM şi PLDM se bat pentru majoritate
Sursa foto: Foto: Mediafax
28 Noi 2010   •   21:09

Potrivit primului exit-poll pentru alegerile din Republica Moldova, realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA şi difuzat de postul de televiziune Prime, Partidul Comuniştilor conduce cu 33,8%. Partidul Liberal Democrat a obţinut 32,2%, Partidul Democrat, 14,1% şi Partidul Liberal 10,2%.


Rezultatele primului exit-poll la alegerile din Moldova


În acelaşi timp, cel de-al doilea exit-poll, realizat de IRES pe baza rezultatelor înregistrate la ora 19.00, cu două ore înaintea închiderii urmelor, şi difuzat de Publika TV, arată că Partidul Liberal-Democrat Moldovean s-a clasat pe primul loc obţinând 34,4% din voturi. Pe locul al doilea s-a clasat Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), cu 26%, urmat de Partidul Liberal (PL), cu 15,6%, Partidul Democrat (PDM), cu 15,1% .Alianţa Moldova Noastră (AMN) a obţinut 3,1% din voturi.

Rezultatele celui de-al doilea exit-poll la alegerile din Moldova


Participarea la vot la alegerile legislative anticipate din Republica Moldova a fost de 34,01 la ora 15.30, asigurând validarea scrutinului, informează Mediafax.
   
Cei mai mulţi alegători au votat în raionul Basarabeasca, unde prezenţa la vot a fost de 59%.
   
La Chişinău, până la 15.30 votaseră 19,11% dintre alegători, iar la Bălţi rata de participare la vot era de 38%.

Cel puţin trei contestaţii au fost depuse la Comisia Electorală Centrală din R.Moldova, una fiind o sesizare a PCRM, în contextul derulării scrutinului legislativ anticipat, potrivit Mediafax.
   
Conform sesizării, PCRM îl acuză pe preşedintele interimar Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, că le-a adresat injurii politicienilor comunişti în ziua alegerilor.
   
Alte două contestaţii au fost depuse de PLDM. Liberal-democraţii au sesizat atât Comisia Electorală Centrală, cât şi Consiliul Audiovizualului despre faptul că două televiziuni ar fi promovat candidaţi în ziua scrutinului parlamentar.
   
Anterior, organizaţia Promo-LEX a semnalat mai multe abateri în scrutinul parlamentar din Republica Moldova, în special deschiderea cu întârziere a secţiilor de votare, prezenţa agenţilor forţelor de ordine în secţii, intrarea mai multor persoane, simultan, în cabine şi prezentarea altor documente de identitate decât cele prevăzute legal.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a afirmat că prezenţa este mai scăzută la scrutinul de duminică deoarece alegerile anticipate din iulie au fost organizate într-o zi de lucru şi nu într-o zi de sărbătoare, când mulţi oameni merg la biserică dimineaţa.

Sute de cetăţeni moldoveni stabiliţi în România au ajuns la secţia de votare deschisă în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti. Printre ei şi mai multe grupuri de studenţi, veniţi din mai mule oraşe ale ţării.

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, s-a numărat printre votanţii matinali. Cetăţenii moldoveni aflaţi la Iaşi s-au grăbit să-şi înceapă ziua cu o vizită la secţia de votare, aşa că încă de la deschidere, la ora 7, era deja coadă. Nici la Braşov nu au fost raportate incidente, iar moldovenii au venit şi aici în număr mare ca să voteze.

Oficial, pe teritoriul României sunt 20.000 de cetăţeni moldoveni înscrişi în registrele consulare ale ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.

Cetăţenii de peste Prut au de ales între două blocuri politice importante, Alianţa pentru Integrare Europeană şi Comunişti. 

În 2001, Partidul Comunist a ajuns la putere, iar liderul său Vladimir Voronin a fost ales preşedinte. Abia în 2009 pro-occidentalii au obţinut în Parlament o poziţie egală cu a comuniştilor.

Acuzaţiile de fraudă electorală lansate de pro-europeni au dus atunci la izbucnirea unei revolte înăbuşită sângeros. Dar comuniştii au pierdut puterea la alegerile anticipate din aprilie anul trecut.


×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close