Antena 3 CNN Externe Rezultate surprinzătoare în alegerile prezidențiale din Bulgaria. Premierul a vorbit despre demisie

Rezultate surprinzătoare în alegerile prezidențiale din Bulgaria. Premierul a vorbit despre demisie

Rezultate surprinzătoare în alegerile prezidențiale din Bulgaria. Premierul a vorbit despre demisie
06 Noi 2016   •   21:25

Premierul bulgar, Boiko Borisov, este pe punctul de suferi un eşec neaşteptat în primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică, două sondaje realizate la ieşirea de la urne arătând-o pe locul al doilea pe candidata susţinută de el, transmite AFP.

Ţeţka Ţatceva, 58 de ani, preşedinta Parlamentului, a obţinut între 22,5% şi 23,5% din voturi, potrivit acestor două sondaje, în urma candidatului socialiştilor, generalul Rumen Radev, fost comandant al forţelor aeriene, creditat cu 24,8% până la 26,7% din voturi.

Sondajele prevăd un al doilea tur extrem de strâns, la 13 noiembrie, în timp ce alegerile erau considerate drept un test de popularitate la jumătatea mandatului pentru Boiko Borisov.

Premierul conservator, aflat la putere din 2014, a avertizat că va demisiona şi va convoca alegeri anticipate în cazul în care candidata sa nu se clasează pe primul loc în acest tur de scrutin. O asemenea decizie ar arunca din nou în nesiguranţă această ţară săracă din UE care s-a confruntat cu grave tulburări sociale la începutul anului 2013.

În mod normal, mandatul prim-ministrului Boiko Borisov, în fruntea unui guvern minoritar, se încheie în 2018.

O victorie a lui Rumen Radev, 53 de ani, care a pledat pentru ridicarea sancţiunilor europene impuse Moscovei, ar putea vedea fosta ţară din lagărul comunist, în prezent membră a UE şi NATO, apropiindu-se de Rusia.

Previziunile institutelor de sondare a opinie publice făcute pe baza numărării voturilor urmează să fie difuzate în cursul serii, iar rezultatele oficiale vor fi anunţate luni.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close