Antena 3 CNN Externe Risc de război civil în Siria, din cauza livrării de arme către opoziţie

Risc de război civil în Siria, din cauza livrării de arme către opoziţie

Risc de război civil în Siria, din cauza livrării de arme către opoziţie
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    15 Mar 2012   •   12:25

Ministrul francez de externe Alain Juppe a atenţionat, joi, că livrarea de arme către opoziţia faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad riscă să provoace un război civil, potrivit AFP.

''Poporul sirian este profund divizat şi dacă dăm arme unei anumite fracţiuni a opoziţiei din Siria atunci vom organiza un război civil între creştini, alawiţi, sunniţi şi şiiţi, şi acesta ar fi o catastrofă şi mai mare decât ceea ce se întâmplă acum'', a declarat şeful diplomaţiei franceze.

Reprimarea manifestaţiilor opoziţiei siriene s-a soldat cu peste 8.500 de morţi într-un an.

Alain Juppe este de părere că Rusia, care blochează orice iniţiativă a Consiliului de Securitate al ONU privind Siria, face un calcul prost pe termen mediu.

''Ea ne reproşează intervenţia în Libia, estimează că ne-am depăşit mandatul în Libia, ceea ce nu cred'', a reafirmat Juppe, subliniind că ''Rusia are interese în Siria''. ''Ea vinde multe arme sau a vândut multe arme regimului sirian'', a spus ministrul francez.

''Rusia se teme, de asemenea, de o contagiere islamică pe teritoriul său şi de aceea este ostilă faţă de ceea ce se întâmplă în Siria'', a adăugat el, pentru a explica sprijinul rus faţă de regimul lui Bashar al-Assad.

×
Subiecte în articol: risc razboi civil Siria Bashar al-Assad
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close