Antena 3 CNN Externe Viktor Babarîko, concurentul electoral al lui Lukașenko, a primit 14 ani de închisoare

Viktor Babarîko, concurentul electoral al lui Lukașenko, a primit 14 ani de închisoare

Un tribunal din Belarus l-a condamnat marţi pe Viktor Babarîko, unul dintre cei mai puternici rivali ai preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, la 14 ani de închisoare pentru corupţie.

Viktor Babarîko, concurentul electoral al lui Lukașenko, a primit 14 ani de închisoare
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    06 Iul 2021   •   12:10

Acuzațiile sunt legate de corupție, dar presa din Rusia a vorbit despre faptul că Babarîko era văzut de Lukaşenko drept candidatul Moscovei la alegeri.

În acea vreme, liderul de la Minsk acuza Rusia de amestec în afacerile țării sale.

Rechizitoriul a fost pronunţat, marţi, după patru luni şi jumătate de proces, potrivit unui jurnalist independent prezent la tribunal.

Viktor Babarîko (57 de ani), fost șef al Belgazprombank intenţiona să se prezinte la alegerile prezidenţiale din august 2020, dar a fost arestat cu câteva săptămâni înainte de scrutin.

Bancherul este acuzat de KGB, serviciile de securitate din Belarus, că ”a primit mită într-o cantitate deosebit de mare de la un grup organizat” în perioada în care s-a aflat la conducerea Belgazprombank, o filială belarusă a unei bănci aparţinând gigantului rusesc de gaze Gazprom.

Procurorii ceruseră o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru Babarîko, care îşi susţine nevinovăţia.

Represaliile împotriva candidaților la prezidențiale incomozi regimului au făcut ca echipele de campanie ale diferiţilor critici ai regimului să-şi unească eforturile şi să o susţină pe Svetlana Tihanovskaia, al cărei soţ - un cunoscut blogger - fusese şi el arestat.

Serghei Tihanovski se află şi astăzi în închisoare, iar soţia sa cu cei doi copii mici ai lor trăiesc în exil.

Rezultatele anunțate de Comisia Electorală din Belarus, prin care Aleksandr Lukaşenko a fost declarat învingător, au declanşat o mişcare de protest, care a scos în stradă timp de mai multe luni zeci de mii de oameni, însă ea a fost reprimată cu brutalitate de către regim.

Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie şi Canada au decis să impună sancţiuni pentru zeci de responsabili belaruşi şi companii având legătură cu puterea de la Minsk.

Un total de 78 de nume de oficiali şi opt entităţi au fost adăugate pe lista belaruşilor sancţionaţi pentru reprimarea opoziţiei şi deturnarea unui avion Ryanair, care survola Belarus la 23 mai, pentru a aresta doi dintre pasagerii săi, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi prietena sa Sofia Sapega, de naţionalitate rusă.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close