Antena 3 CNN Externe Robert Bales va pleda VINOVAT pentru MASACRUL din Afganistan

Robert Bales va pleda VINOVAT pentru MASACRUL din Afganistan

Robert Bales va pleda VINOVAT pentru MASACRUL din Afganistan
Sursa foto: Foto: AFP
30 Mai 2013   •   14:36

Robert Bales, militarul american acuzat de masacrarea a 16 afgani, printre care se aflau şi 9 copii, în sudul Afganistanului anul trecut, va pleda vinovat pentru a evita pedeapasa cu moartea, anunţă Al Jazeera, citându-i pe avocaţii inculpatului.

Conform anchetatorilor, sergentul Bales a părăsit baza militară în care era cantonat, în sudul Afganistanului, în zorii zilei de 11 martie 2012. El a atacat oamenii dintr-un sat învecinat, s-a întors în bază, după care a plecat în alt sat, unde a ucis 16 persoane, majoritatea fiind femei şi copii.

Unul dintre avocaţi, John Browne, a spus că Bales va pleda vinovat în faţa acuzaţiei de omor premeditat. El va apărea în faţa instanţei la data de 5 iunie şi îşi va asuma responsabilitatea pentru faptele sale. Cu toate acestea, procurorii militari solicită pedeapsa capitală.

Echipa de acuzare şi-a formulat rechizitoriul argumentând că Bales, un veteran decorat al frontului din Irak şi Afganistan, a demonstrat că era conştient de gravitatea faptelor săvârşite.
Potrivit investigatorilor, militarul folosea steroizi, iar în noaptea precedentă atacului, după ce băuse câteva pahare, le spusese câtorva camarazi ce are de gând.

Uciderea civililor a stârnit proteste furioase în rândul poulaţie afgane, la momentul acela armata americană suspendând orice operaţiune militară, pentru a evita o escaladare a tensiunilor. Poliţia şi procuratura militară americană au ajuns la locul crimelor abia după trei săptămâni, dar şi atunci au fost escortaţi de forţe de securitate masive.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close