Antena 3 CNN Externe Viktor Orban de Slovacia! Robert Fico (SMER-SSD) a câştigat alegerile parlamentare. Este cunoscut ca un politician pro-rus și anti-liberal

Viktor Orban de Slovacia! Robert Fico (SMER-SSD) a câştigat alegerile parlamentare. Este cunoscut ca un politician pro-rus și anti-liberal

Partidul SMER-SSD al fostului prim-ministru, Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a obținut aproape 23% din voturile parlamentare de sâmbătă, din Slovacia.

Viktor Orban de Slovacia! Robert Fico (SMER-SSD) a câştigat alegerile parlamentare. Este cunoscut ca un politician pro-rus și anti-liberal
Sursa foto: Profimedia
de Alexandra Dima    |    01 Oct 2023   •   19:53

Câștigătorul alegerilor din Slovacia, Robert Fico, pro-rus și anti-liberal, era pregătit duminică să înceapă discuțiile de coaliție pentru a forma un guvern care, probabil, se va alătura Ungariei în a se opune ajutorului militar al Uniunii Europene pentru Ucraina, scrie Reuters.

Partidul SMER-SSD al fostului prim-ministru, în vârstă de 59 de ani, a obținut aproape 23% din voturile parlamentare de sâmbătă, obținând acordul președintelui pentru a începe discuțiile pentru a înlocui un guvern tehnocrat care a susținut Kievul împotriva invaziei Rusiei.

Viktor Orban de Slovacia

„Nu schimbăm faptul că suntem pregătiți să ajutăm Ucraina în mod umanitar”, a declarat Fico, pe care analiștii îl consideră inspirat de premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, care a intrat frecvent în conflict cu UE.

„Suntem pregătiți să ajutăm la reconstrucția statului, dar cunoașteți opinia noastră privind înarmarea Ucrainei”, a adăugat el într-o conferință de presă.

Apelul din campanie al lui Fico „Nici măcar un singur rând” pentru Ucraina vecină a avut ecou în această națiune de 5,5 milioane de locuitori.

Încă o breşă pentru Alianţa Nord Atlantică

Slovacia este membră a alianței militare NATO, care susține Ucraina împotriva președintelui rus Vladimir Putin, dar mulți dintre locuitorii săi sunt solidari cu linia Moscovei, care susține că Occidentul vrea să o anihileze.

Fico a declarat că Slovacia are probleme mai mari decât problema Ucrainei, inclusiv prețurile la energie și costurile de trai, dar că partidul său va face tot posibilul pentru a începe negocierile de pace.

Partidul liberal Progresivne Slovensko (Slovacia Progresistă, PS) din Slovacia s-a clasat pe locul al doilea în scrutinul de sâmbătă, cu aproape 18% din voturi, și dorește să mențină cursul în ceea ce privește susținerea Ucrainei.

Așadar, Fico ar putea să se uite la partidul de stânga moderată HLAS (Vocea), care s-a clasat pe locul al treilea cu aproape 15% din voturi, ca la un partener, alături de Partidul Național Slovac, naționalist și pro-rus.

El a declarat că discuțiile pentru coaliție ar putea dura două săptămâni.

Liderul HLAS, Peter Pellegrini, a declarat că livrările de muniție către Ucraina sunt bune pentru industria de apărare a Slovaciei, iar partidul a susținut poziția UE împotriva invaziei.

Analiștii și diplomații spun că, din cauza pragmatismului lui Fico, acesta și-ar putea atenua retorica în viitor, în special în cadrul unei coaliții cu HLAS.

Slovacia a donat deja Ucrainei cea mai mare parte din ceea ce a putut din rezervele de stat - inclusiv avioane de luptă -, iar Fico nu a clarificat dacă partidul său va încerca să pună capăt livrărilor comerciale din partea industriei de apărare.

×
Subiecte în articol: Slovacia Robert Fico
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close