Antena 3 CNN Externe Robert Gates: Americanii nu vor susţine un război afgan de lungă durată

Robert Gates: Americanii nu vor susţine un război afgan de lungă durată

Robert Gates: Americanii nu vor susţine un război afgan de lungă durată
Sursa foto: robert gates pentagon
20 Iul 2009   •   16:32

Secretarul american al Apărării Robert Gates a declarat că forţele conduse de SUA trebuie să câştige teren în faţa insurgenţilor din Afganistan până vara viitoare pentru a evita o percepţie publică că războiul nu poate fi câştigat.
Deşi a remarcat că militanţii talibani nu pot fi învinşi într-un an, Gates a declarat că este critic ca armata SUA şi aliaţii săi să arate că fac progrese.

?După experienţa războiului din Irak, nimeni nu este pregătit să aibă un conflict lung în care nu este evident că înaintăm," aprecia Gates. "Trupele sunt obosite. Poporul american este destul de obosit" .
Atitudinea publică faţă de războiul din Irak, unde au murit peste 4300 de soldaţi americani din 2003, a tăiat sprijinul popular pentru fostul preşedinte George W. Bush şi este dată ca motiv pentru pierderea alegerilor de către partidul său în 2008.

Administraţia Obama a schimbat strategia pentru a face conflicul din Afganistan prioritatea sa numărul unu.


Washington trimite 21.000 de noi soldaţi în Afganistan pentru a-i contracara pe talibani, care controlează o mare parte din teritoriu şi a numit un nou comandant.

?Acum este momentul când ne întoarcem în luptă," a subliniat Gates.
După ce foreţele americane i-au alungat pe talibani în 2001, extremiştii s-au retras în interiorul Pakistanului, s-au regrupat şi au lansat contraofensiva.

Succesul lor din ultimii trei ani a prins SUA nepregătitiă şi a provocat îngrijorarea legată de o rebeliune şi mai mare ce ar putea cuprinde Afganistan şi să destabilezeze Pakistan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close