Antena 3 CNN Externe Robert Gates: China şi SUA ?ar trebui să dezvolte legăturile militare?

Robert Gates: China şi SUA ?ar trebui să dezvolte legăturile militare?

Robert Gates: China şi SUA ?ar trebui să dezvolte legăturile militare?
Sursa foto: robert gates
29 Oct 2009   •   09:34

Robert Gates, secretarul american al Apărării, a declarat că SUA şi China ar trebui să lucreze pentru o cooperare militară mai lină şi o înţelegere clară a intenţiilor partenerului.
El aprecia că relaţia este prea importantă pentru a fi deraiată de dezacordurile şi a subliniat nevoia de a menţine dialogul dintre armatele SUA şi chineze indiferent de disputele legate de diferenţele politice.

Gates a făcut comentariile în cadrul unei vizite a unui general chinez la Pentagon, un eveniment deosebit de rar. Un purtător de cuvânt al lui Gates a precizat că acesta i-a spus generalului Xu Caihou că în relaţiile militare dintre cele două state există prea multe urcuşuri şi coborâşuri.
Gates şi Xu nu au discutat în detaliu ultima dispută importantă, se arată. Xu a respins faptul că ţara sa creşte rapid puterea armată. El a declarat la Washington că China nu doreşte o "hegemonie" sau o cursă a înarmărilor.
Discuţiile au marcat vizita la cel mai înalt nivel al unui oficial militar chinez din 2006, când Beijing s-a retras de la unele contacte militare, ca obiecţie contra vânzării de armament american către Taiwan şi supravegherea navelor SUA lângă apele Chinei.
Vizita de o săptămână a lui Xu este cel mai recent efort de a îmbunătăţi relaţiile militare chinezo-americane, care au rămas în urma legăturilor economice şi diplomatice.

Gates a caracterizat dialogul militar ca fiind o modalitate crucială de a elimina diferenţele legate de legea maritimă sau alte chestiuni.

Beijing a oprit schimburile militare cu Washington timp de câteva luni anul trecut pentru un pachet de armament american de 6,5 miliarde dolari pentru Taiwan, dar a fost de acord să le reia în februarie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: robert gates Pentagon
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close