Antena 3 CNN Externe Robert Gates: Eşecul în Afganistan ar avea avea consecinţe grave pentru SUA

Robert Gates: Eşecul în Afganistan ar avea avea consecinţe grave pentru SUA

Robert Gates: Eşecul în Afganistan ar avea avea consecinţe grave pentru SUA
Sursa foto: robert gates
03 Dec 2009   •   08:23

Un eşec în Afganistan ar însemna o preluare talibană a conducerii ţării şi ?va avea consecinţe grave pentru SUA şi pentru lume," arăta secretarul american al Apărării Robert Gates în timpul audierilor parlamentare iniţiate pentru a promova strategia de război.
"Un eşec în Afganistan ar însemna ca talibanii să preia mare parte din ţară şi probabil un nou război civil," secretarul american al Apărării în faţa comisiei senatoriale pentru Apărare.
"Zonele controlate de talibani ar putea deveni în scurt timp, din nou, un sanctuar pentru al-Qaida, ca şi loc de antrenament pentru grupurile militante aflate în ofensivă în Pakistan."
Insurgenţii au obţinut deja o "influenţă dominantă" în 11 din cele 34 provincii din Afganistan, declara şi şeful statelor majore reunite amiralul Mike Mullen, care a apărut cu secretarul şi Hillary Clinton în faţa comisiei.
Gates a calificat regiunea ca fiind "epicentrul jihadismului extremist," reamintind parlamentarilor că musulmani localnici şi străini s-au alăturat şi anterior luptelor- pentru înfrângerea URSS.
"Pentru ei, să vadă în acelaşi loc înfrângerea singurei superputeri rămase ar avea consecinţe grave pentru SUA şi restul lumii."
Preşedintele american Barack Obama anunţat trimiterea a 30.000 de soldaţi suplimentari în Afganistan, ce va creşte prezenţa SUA la circa 100.000 de trupe.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: robert gates razboiul din Afganistan
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close