Antena 3 CNN Externe Robin Hood există! Ocupă bănci, fură din supermarket şi împarte la săraci. Despre cine este vorba

Robin Hood există! Ocupă bănci, fură din supermarket şi împarte la săraci. Despre cine este vorba

Robin Hood există! Ocupă bănci, fură din supermarket şi împarte la săraci. Despre cine este vorba
Sursa foto: Foto: eleccionesandalucia.es
19 Aug 2012   •   17:43

Primarul unui mic oraş din sudul Spaniei a devenit erou local, un fel de Robin Hood, după ce a început o acţiune împotriva austerităţii "ocupând" bănci şi împărţind săracilor produse furate de manifestanţi din supermarketuri, spre exasperarea guvernului condus de premierul Mariano Rajoy.
   
Juan Manuel Sanchez Gordillo, primarul din Marinaleda, un oraş cu o populaţie de numai 2.600 de locuitori, a devenit erou popular după ce a început, în această săptămână, un marş anti austeritate în regiunea Andaluzia, ocupând sucursale de bănci împreună cu protestatarii care fură produse din supermarketuri, şi le împart apoi săracilor, potrivit Financial Times.
   
La începutul lunii august, Gordillo (59 de ani) şi susţinătorii săi au organizat o acţiune asemănătoare în faţa unui supermarket, când mai mulţi sindicalişti au umplut câteva cărucioare cu alimente şi au plecat fără să plătească, donând apoi produsele către case de ajutor pentru săraci. Incidentul a rezultat în şapte arestări.
   
Primarul este şi membru al parlamentului din Andaluzia, statut care îi conferă imunitate în faţa legii. El a declarat însă că va renunţa la acest drept în privinţa marşului anti austeritate început în această săptămână împreună cu 500 de susţinători.
   
"Ducem un război pentru cei săraci (...) Nu mă deranjează puşcăria, ar fi o onoare pentru mine. Vom ocupa cât mai multe bănci şi supermarketuri în Andaluzia. Tâlharii care au cauzat această criză trebuie să suporte consecinţele faptelor lor", a declarat Gordillo pentru Financial Times.
   
Acţiunea atacă în principal băncile care au executat silit locuinţele celor care nu şi-au mai putut plăti ratele la creditele ipotecare, dar şi supermarketurile din cauza cărora au de suferit micii agricultori locali, spune primarul.
   
"Moneda euro este o fraudă care îi îmbogăţeşte pe unii şi îi sărăceşte pe ceilalţi (...) Există familii înfometate, mici agricultori ruinaţi. Cerem o schimbare a modelului politic", a afirmat Gordillo.
   
Partidul Popular, aflat la putere, a reacţionat dur la acţiunile primarului, cerând partidului Stânga Unită să-i retragă sprijinul politic în parlamentul din Andaluzia.
   
"Nu poţi fii şi Robin Hood, şi salariat ca şerif în Nottingham. Acest om îşi face publicitate pe spinarea altora şi, mai mult, afectează imaginea Spaniei", a declarat Alfonso Alonso, purtător de cuvânt al Partidului Popular în parlamentul de la Madrid.
   


×
Subiecte în articol: saraci

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close