Antena 3 CNN Externe Un robot a extirpat o tumoră renală din corpul unei fetiţe de 4 ani, în premieră modială

Un robot a extirpat o tumoră renală din corpul unei fetiţe de 4 ani, în premieră modială

Este pentru prima dată în Italia și una din puținele în lume când un robot îndepărtează o tumoră renală malignă fără a fi nevoie de scoaterea întregului organ.

Un robot a extirpat o tumoră renală din corpul unei fetiţe de 4 ani, în premieră modială
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Ionescu    |    13 Mai 2021   •   16:15

Fetița de 4 ani a ajuns la urgența spitalului Regina Margherita din Torino înainte de Paște, cu febră mare și dureri abdominale. Analizele au arătat o masă de 4 centimetri la rinichi, însă nici după investigațiile suplimentare medicii nu și-au putut da seama dacă este o tumoră malignă, benignă sau o malformație congenitală.

Oncologii și urologii au stabilit că tumora se află într-o poziție greu accesibilă, între ficat, marile artere și vasele rinichiului. Au decis o intervenție experimentală robotizată.

Tumora se afla între ficat, marele artere şi vasele rinichiului, fiind o zonă greu accesibilă. Acesta a fost motivul pentru care au decis intervenţia experimentală robotizată. Fetiţa are o greutate de 14 kg şi în lume au fost făcute foarte puţine operaţii similare.

Tumora a fost complet îndepărtată, după ce anterior rinichiul fusese reconstruit în 3D. Operaţia a durat 3 ore şi a fost un succes.

×
Subiecte în articol: tumora robot operatie
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close