Antena 3 CNN Externe Roma a împlinit ieri 2767 de ani

Roma a împlinit ieri 2767 de ani

Roma a împlinit ieri 2767 de ani
22 Apr 2014   •   16:14

Capitala Italiei, oraşul antic Roma, a aniversat ieri cea de-a 2767-a zi de naştere, prilej cu care urbea a îmbrăcat haine de sărbătoare şi s-au organizat mai multe evenimente culturale.
Conform legendei antice, fraţii Romulus şi Remus au fondat oraşul la 21 aprilie 753 î.Hr. Cu toate acestea, istoricii şi oamenii de ştiinţă susţin că primele aşezări de pe situl actual al oraşului au apărut înainte de această dată. Recent, arheologii au descoperit încă o confirmare a acestui fapt.

În publicaţia italiană Il Messaggero, arheologul Patrizia Fortini, reprezentant al Direcţiei Generale a Patrimoniului Arheologic de la Roma, care conduce săpăturile de pe Forumul Roman, a vorbit despre descoperirea unui zid din blocuri de tuf vulcanic, care a fost construit între secolele VIII şi IX î.Hr. Se presupune că zidul încadra canalul prin care apele subterane de pe colina Capitoliu coborau în râul Spina, care se varsă în Tibru. Lângă zid, arheologii au descoperit fragmente de veselă ceramică şi cereale, elemente care au permis datarea descoperirii.

Fortini spune că zidul descoperit este mai vechi decât Comitium, locul adunărilor populare şi faimoasa Piatră Neagră (bucata de tuf cu inscripţie latină arhaică găsită în 1899). Potrivit legendei romane,  pe Comitium se afla copacul sub care lupoaica i-a găsit pe Romulus şi Remus.
Potrivit învăţatului latin din secolul II, Festus, care se baza pe surse anterioare, Piatra neagră, marca locul asociat cu moartea lui Romulus.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close