Antena 3 CNN Externe Un român face istorie în Elveția: va fi primul tâlhar judecat pentru că a aruncat în aer un bancomat

Un român face istorie în Elveția: va fi primul tâlhar judecat pentru că a aruncat în aer un bancomat

Un român se află în arest după ce au aruncat în aer un bancomat în Elveția, și a fugit cu 126.000 de franci.

Un român face istorie în Elveția: va fi primul tâlhar judecat pentru că a aruncat în aer un bancomat
Sursa foto: Facebook/ Kantonspolizei St.Gallen
de Alexandra Ionescu    |    22 Dec 2021   •   13:11

Dimitri E, împreună cu complicele lui au atacat un bancomt din St. Gallen în decembrie 2019 de unde au fugit cu 126.600 de franci elvețieni și au provocat pagube materiale de peste 100.000 de franci.

Procesul acestora începe pe 22 decembrie

Aproape 40 de bancomate elvețiene au fost sparte în ultimii doi ani. De cele mai multe ori, infractorii nu sunt prinși, dar de data aceasta, poliția a reușit să îi găsească pe vinovați, și pentru pentru prima oară un tribunal penal federal elvețian va judeca un hoț care a aruncat în aer un ATM.

Inculpatul român este acuzat de punere în pericol prin folosirea de explozibili și gaze toxice, furt calificat și distrugere calificată de bunuri. În plus, dat fiind că bancomatul era amplasat în exteriorul unei clădiri rezidențiale și comerciale cu mai multe etaje, românul a fost acuzat că a acționat „cu bună știință și cu intenție criminal”.

Pe 12 decembrie 2019, Dimitri I și complicele lui, Ivan D, aruncă în aer bancomatul Raiffeisenbank cu o bombă făcută chiar de Dimitri, lungă de aproximativ doisprezece centrimetri. Bubuitura o să rămână multă vreme în memoria rezidenților din zonă.

Panoul de control al bancomatului și părți din panourile de perete adiacente ale clădirii sunt aruncate pe trotuar și pe stradă. Fereastra și geamul ușii din față a clădirii au luat foc. Cutiile poștale, panourile de tavan și lămpile sunt deteriorate. Cei doi au pus în pericol viața  a circa 30 de locuitori ai proprietății precum și a trecătorilor din vecinătatea punctului de detonare.

În plus, au provocat pagube de peste 100.000 de franci, potrivit cotidianului Blick.

ATM-ul este distrus în atac. Seiful este deformat, dar rezistă. Cu toate acestea, tâlharii reușesc să extragă 126.600 de franci. Ei nu ajung departe. Dimitri E. a fost arestat la 19 iunie 2020 la Dornbirn (Austria) cu un mandat internațional de arestare și extrădat în Elveția pe 6 iunie 2020.

Complice Ivan D. a fost arestat în Danemarca pe 16 iunie 2020. Extrădarea în Elveția a fost aprobată, dar amânată în favoarea procedurii penale în Danemarca, care l-a condamnat la câțiva ani de închisoare pe 27 aprilie 2021.

*numele celor doi au fost schimbate de către publicația Blick

×
Subiecte în articol: Elvetia bancomat talhar jaf explozie ATM
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close