Antena 3 CNN Externe Un român care și-a tăiat mâna în timp ce încerca să-și ucidă soția a primit despăgubiri de 17.500 de lire sterline

Un român care și-a tăiat mâna în timp ce încerca să-și ucidă soția a primit despăgubiri de 17.500 de lire sterline

Un român care și-a înjunghiat soția cu un cuțit de bucătărie, lăsând-o aproape moartă, a primit despăgubiri de 17.500 de lire sterline pentru că și-a rănit mâna în timpul atacului.

Un român care și-a tăiat mâna în timp ce încerca să-și ucidă soția a primit despăgubiri de 17.500 de lire sterline
Sursa foto: Twitter/Daily Mail
de Alexandra Ionescu    |    03 Feb 2022   •   20:04

Dorinel Cojanu, 36 de ani, a fost condamnat la 11 ani de închisoare în decembrie 2015 pentru tentativă de omor, după ce a înfipt un cuțit în spatele și fața soției sale de atunci, Daniela, în bucătăria casei familiei lor, în timp ce era beat.

Cuțitul cu mâner maro a intrat prin sânul drept al Danielei, a trecut printre două coaste, printr-un plămân și a ajuns ficat. Ea a suferit răni atât de grave încât medicii au avertizat familia că s-ar putea să nu supraviețuiască.

Românca în vârstă de 35 de ani, a petrecut aproape patru luni în spital luptându-se pentru viața ei și a rămas cu cicatrici permanente.

Cojanu a înjunghiat-o cu atâta ferocitate încât s-a tăiat și el la două degete de la mâna dreaptă, iar medicii au stabilit că necesită o intervenție chirurgicală imediată.

El și-a ispășit doar cinci ani din pedeapsă, dar în timp ce se afla în spatele gratiilor, Cojanu, a lansat o cerere de despăgubire împotriva Serviciului de Sănătate (NHS) publică din Marea Britanie, insistând că medicii nu l-au tratat suficient de repede după ce a intrat în închisoarea din Bedford și l-au lăsat cu răni pe viață.

La o audiere din mai 2021 la Tribunalul din Norwich, el a primit 8.500 de lire sterline, iar judecătorul Recorder Gibbons, a respins cea mai mare parte a cererii sale pentru neglijență, pe motiv că Cojanu a fost necinstit cu privire la modul în care a suferit vătămarea, pierderea veniturilor și asistența medicală.

Cojanu a insistat că Daniela a fost cea care l-a atacat și că a suferit accidentarea în timp ce încerca să se apere. El a descris incidentul ca pe o „altercație”.

Avocații săi au contestat apoi decizia la Înalta Curte,iar un alt judecător a hotărât ca despăgubirea lui să fie majorată la 17.500 de lire sterline, declarând în același timp că deși Cojanu a fost „necinstit” cu privire la modul în care s-a rănit, asta nu era relevant pentru cererea civilă împotriva NHS.

El a spus că nu contează dacă Cojanu și-a tăiat degetele „deschizând o cutie de fasole... sau în timp ce încerca să-și ucidă soția”.

El a declarat: „Reclamantul (Cojanu) nu a avut nevoie să demonstreze modul în care a fost tăiat pentru a câștiga acțiunea civilă. El a fost rănit înainte de a fi internat în închisoare. La acel moment nu a fost condamnat pentru nimic. Nu contează dacă a suferit rănirea deschizând o cutie de fasole, într-un război între bande sau în timp ce încerca să-și ucidă soția.

Cojanu cerea o despăgubire totală de 125.000 de lire sterline, insistând că nu a suferit o intervenție chirurgicală l-a împiedicat să lucreze ca muncitor  plus alte costuri. Printre acestea se numără plata pentru operație în România și după îngrijire.

Dar dovezile prezentate de acesta la audierea de anul trecut de la Norwich au arătat că a câștigat și a declarat 775 de lire sterline între vara lui 2014, când a venit în Marea Britanie și iunie 2015, când a avut loc atacul. Nu existau dovezi ca acesta sa fie angajat in Romania dupa 2008.

Cojanu a fost deportat înapoi în România în iunie 2020, după ce a fost eliberat de către Înalta Curte, care a respins cifrele pentru pierderea veniturilor prezentate de echipa sa juridică, deoarece acestea se bazau pe salariile din Marea Britanie.

În afirmația lor, avocații săi au susținut că Cojanu ar fi trebuit să fie operat la mână în termen de 10 zile de la rănirea în timpul atacului asupra Daniellei, dar că această intervenție a fost anulată de personalul NHS de la închisoarea Bedford.

Judecătorul Ritchie a dezvăluit în hotărârea sa că Cojanu, care se afla în arest preventiv la momentul respectiv, a fost programat inițial pentru o intervenție chirurgicală la Royal Free Hosptial, North London, în iunie 2015.

Anularea a avut loc din cauza preocupărilor de securitate legate de transportul lui la spitalul din nordul Londrei și a fost aranjată o altă programare la spitalul Lister din Hertfordshire, care este mai aproape de locul unde a fost închis Cojanu.

NHS a recunoscut că programarea către Lister nu a fost marcată urgent, ceea ce înseamnă că intervenția chirurgicală nu a avut loc deoarece o operație de chirurgie reconstructivă la degetele lui Cojanu „nu mai era fezabilă” după ce a trecut fereastra de zece zile.

De asemenea, a dezvăluit că lui Cojanu i s-a oferit o intervenție chirurgicală în februarie 2016, dar nu a acceptat niciodată oferta.

Documentele depuse în timpul audierii românului la Tribunalul Norwich au arătat că acesta avea o funcționalitate de 50% a mâinii drepte, dar aceasta ar fi fost de 80% dacă operația ar fi avut loc în intervalul de timp de zece zile.

Decizia Înaltei Curți de a-i majora despăgubirile a fost criticată de Daniela, care a declarat pentru MailOnline că este „dezgustată” de ordinul judecătorului.

 „Este insultător și dezgustător. Acest bărbat este un abuzator violent, care a încercat să mă omoare. Și el este răsplătit în timp ce eu nu am primit niciun ban.

„Am fost în spital aproape patru luni și aproape că am murit. Este o rușine că este răsplătit pentru o rană pe care și s-a provocat-o singur atunci când m-a atacat”, a spus Daniela.

Daniela a dezvăluit că acum a divorțat de Cojanu și își folosește numele de fată Barbu. Lucrează ca femeie de curățenie și locuiește în Watford cu cei trei copii ai săi: Maria, 16 ani, Razvan, 15 ani si Tatia, 12 ani.

„Viața este foarte grea pentru noi și mă străduiesc să cresc singura trei copii. Am suferit multă violență în căsnicia mea din partea acestui bărbat, care era mereu beat și mă lovea tot timpul.

„Ce lege e asta care îl despăgubește? Ce fel de mesaj transmite acest lucru femeilor ca mine care sunt victime ale violenței domestice?”, a întrebat furioasă Daniela?.

Cuplul a venit în Marea Britanie din România în iunie 2014. Soția a spus că au avut dificultăți financiare, iar soțul ei a început să bea mult.

La momentul atacului s-a estimat că acesta a depășit de trei ori limita de consum. Cojanu a negat infracțiunile și a insistat că Daniela s-a înjunghiat singură înainte de a intra în bucătărie.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close