Antena 3 CNN Externe Româncă din Israel: "Cred că țara merge într-un război lung, dureros, o să plătim un preț" | Corespondenţă specială a echipei Antena 3 CNN în Israel

Româncă din Israel: "Cred că țara merge într-un război lung, dureros, o să plătim un preț" | Corespondenţă specială a echipei Antena 3 CNN în Israel

Peste 900 de israelieni au murit de când a început atacul grupării Hamas asupra Israelului, iar 140 dintre ei sunt copii. De asemenea, alţi peste 3.700 de israelieni au fost răniţi. Trimisului special Antena 3 CNN în Israel, Laurenţiu Rădulescu, a stat de vorbă cu o româncă din Tel Aviv.

Româncă din Israel: "Cred că țara merge într-un război lung, dureros, o să plătim un preț" | Corespondenţă specială a echipei Antena 3 CNN în Israel
de Mia Lungu    |    Laurențiu Rădulescu    |    10 Oct 2023   •   10:07

"Eu prima oară am ieșit din casă ieri dimineață, ca să fac cumpărături la supermarket, că n-am mai avut nimic. Dar de sâmbătă dimineață n-am ieșit din casă și asta e cazul aici. Dacă vă uitați la noi, n-aveți mașini pe stradă, n-aveți oameni pe stradă.", povestește românca Miriam Rosman. 

"În opinia mea, eu cred că o să fie mai greu, că suntem numai la început și spun asta cu mare tristețe. Deocamdată, mai avem război în sudul țării și nu se știe dacă sunt teroriști care au fugit, poate să ajungă și în centru, și aici. Noi suntem acum în regiunea Tel Aviv, la o oră de banda de la frontiera cu Gaza, nu suntem așa de departe.

Aseară era o mare panică, și astăzi dimineață, că de la armată s-a spus să avem apă și mâncare pentru 72 de ore. Și aseară și azi dimineață supermarketurile erau devastate. Ieri, când eu am fost dimineață, nu mai erau ouă. Se spune că și lapte și hârtie de toaletă. Oamenii au frică. Oamenii au văzut ce s-a întâmplat în sudul țării. Acolo sunt localități întregi care sunt distruse și goale.

E o mare solidaritate aici. Multe grupuri care pregătesc pachete pentru armată, pentru oamenii care n-au case. Mie îmi crește sufletul să văd așa o solidaritate enormă de grup. La mine aici, s-au făcut aseară cartoane pentru armată și pentru cine are nevoie. E o solidaritate enormă în țară și asta e ceva foarte important. Asta e una din forțele Israelului. Suntem obișnuiți.

Eu personal cred că Hamas au devenit ISIS, sunt barbari și trebui eliminați. N-am alte cuvinte. Și eu sunt o persoană pacifistă și optimistă. Dar, de data aste au masacrat famili întregi, n-am cuvinte. Se aude oroare.

Eu cred că țara mea merge într-un război lung, dureros, o să plătim un preț"

×
Subiecte în articol: Război în Israel romanca
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close