România, cea mai sancţionată ţară la CEDO

24 Apr 2009   •   04:12
România, cea mai sancţionată ţară la CEDO sedinta cedo

România a avut de plătit, anul trecut, cele mai mari daune - în total, 12,2 milioane de euro - în urma unor condamnări ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Suma este cuprinsă în ultimul raport al Consiliului Europei (CE) privind executarea deciziilor CEDO, potrivit căruia, ţara noastră ocupă, totodată, un loc fruntaş în ?topul? statelor europene care nu-şi achită datoriile faţă de cei care le-au acţionat în judecată.
?Plata este aşteptată, de obicei, în decurs de trei luni de la decizia finală a Curţii, iar în cazul unor întârzieri se poate aplica o dobândă?, se arată în documentul CE, care precizează că România a contabilizat 123 de cazuri în care termenul- limită pentru achitarea despăgubirilor impuse de magistraţii de la Strasbourg expira în 2008.
Mai exact, statul român achitase, până la finele anului trecut, doar 5% din daune. ?România, alături de Turcia, Polonia, Rusia, Grecia şi Bulgaria, se numără printre ţările care înregistrează tot mai multe cazuri de neaplicare a deciziilor CEDO?, concluzionează raportul. La sfârşitul lui 2008, România avea la CEDO 289 de cazuri în pronunţare.
Antena3.ro

Parteneri
x close