Antena 3 CNN Externe România, cele mai multe procese pierdute la CEDO şi campioană la neplata daunelor

România, cele mai multe procese pierdute la CEDO şi campioană la neplata daunelor

România, cele mai multe procese pierdute la CEDO şi campioană la neplata daunelor
Sursa foto: CEDO
24 Apr 2009   •   11:36

România este campioana proceselor pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ţara noastră are de plătit cele mai multe daune, în urma condamnărilor de la CEDO: aproximativ 12 milioane de euro, în 2008. Mai mult, România este şi în topul statelor rău-platnice: doar 5% dintre despăgubiri au fost făcute la timp.

Procesele pierdute de România la CEDO sunt mai costisitoare decât cele ale altor ţări unde pretenţiile pentru susţinerea drepturilor omului nu sunt atât de ridicate. Dacă statul român a avut de plată 12,2 milioane de euro în 2008, Rusia a pierdut doar 3,7 milioane de euro, iar Moldova - intrată recent în vizorul oficialităţilor europene pentru reprimarea protestelor de la începutul lunii - are de plată doar 2,8 milioane de euro pentru nerespectarea drepturilor omului.

Dintre toate statele Europei, cel mai puţin a avut de plată Suedia: doar 4000 de euro, în timp ce şapte state europene, printre care şi Danemarca sau Irlanda - nu au avut de plată nimic în 2008.

Raportul CEDO arată că România va trebui să plătească daune medii de peste 80.000 de euro pentru fiecare dintre cele 127 de cazuri pierdute în 2008 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În 2008, doar 5% dintre sancţiunile impuse de CEDO fuseseră achitate de partea română. Alte 24 de dosare au avut întârzieri la plata despăgubirilor, în timp ce restul de 93 de cazuri, adică aproape 75% din total, fuseseră amânate până la finalul anului trecut.

Antena 3

×
Subiecte în articol: România CEDO daune
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close