Antena 3 CNN Externe România permite derogări pentru intrarea în țară şi a altor specii de animale decât cele de companie, din Ucraina

România permite derogări pentru intrarea în țară şi a altor specii de animale decât cele de companie, din Ucraina

România anunţă o nouă derogare privind introducerea în ţară a animalelor din Ucraina, aceasta vizând alte animale decât cele de companie, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

România permite derogări pentru intrarea în țară şi a altor specii de animale decât cele de companie, din Ucraina
Sursa foto: Unsplash.com | Timasz Filipek
de Georgiana Adam    |    05 Mar 2022   •   10:33

"Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) informează despre derogarea temporară pentru introducerea de animale, altele decât animalele de companie, pe teritoriul UE, care nu indeplinesc in totalitate conditiile de introducere in Uniunea Europeană, cu condiţia gestionării în mod adecvat a riscurilor privind sănătatea animală şi ţinând cont de condiţiile locale", a transmis ANSVSA.

ANSVSA. Condițiile de intrare în România cu alte specii de animale

Decizia a fost luată ca urmare a notificării Comisiei Europene prin care s-a solicitat statelor membre flexibilizarea condiţiilor de introducere în UE şi pentru diferite specii de animale, altele decât cele de companie.

Introducerea animalelor pe teritoriul României se va face numai prin posturile de control la frontieră aprobate pentru controlul animalelor vii, respectiv Postul de Control la Frontieră (PCF) Albiţa şi PCF Halmeu.

"Animalele vor fi cazate în adăposturi adecvate speciei, vor fi adăpate şi îngrijite, iar în situaţia în care se pune problema transferului acestora, mijloacele de transport utilizate vor fi adecvate transportului de animale. Condiţiile sanitare veterinare minime pentru introducerea cailor de sport: - animalele să fie identificate prin microcipare; - să fie însoţite de paşaport. Pentru a se asigura condiţii de bunăstare acestor animale, ANSVSA colaborează cu ONG-urile pentru protecţia animalelor, cu proprietari de centre de echitaţie, de ferme, cu hipodromul din Ploieşti şi, în eventualitatea sosirii unor animale de circ, cu Federaţia Grădinilor Zoologice şi Acvariilor din România", potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Autorităţii.

Astfel, s-au transmis instrucţiuni către PCF de intrare şi DSVSA judeţene pe teritoriul cărora vor fi adăpostite animalele în unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, unde vor fi carantinate şi supravegheate sanitar veterinar.

×
Subiecte în articol: animale Ucraina ANSVSA
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close