Antena 3 CNN Externe România, Grecia și Croația, acuzate de violență împotriva refugiaților și a oamenilor care cereau azil, la granițele UE

România, Grecia și Croația, acuzate de violență împotriva refugiaților și a oamenilor care cereau azil, la granițele UE

O investigație jurnalistică a scos la iveală sute de astfel de incidente. Emigrații au fost alungați cu violență de la granițele Uniunii Europene, practică ilegală în conformitate cu legislația UE.

România, Grecia și Croația, acuzate de violență împotriva refugiaților și a oamenilor care cereau azil, la granițele UE
Sursa foto: Facebook/Poliția de Frontieră Română
de Cerasela Stafie    |    08 Oct 2021   •   15:21

Ancheta a fost condusă de Lighthouse Reports și s-a derulat pe parcursul a opt luni, de la începutul anului trecut. Au colaborat și alte publicații europene, precum revista germană de știri Der Spiegel și ziarul francez Libération.

Au fost scoase la lumină incidente șocante petrecute la granițele Uniunii Europene. Solicitanții de azil erau alungați și agresați de ofițerii celor trei tări.

În România, Lighthouse Reports a folosit camere de la distanță, care se activau la mișcare, pentru a filma polițiștii de frontieră, în uniformă, forțând bărbați și femei în Serbia vecină. Au fost trei incidente separate, scrie AlJazeera.

Echipa de investigație jurnașlistică i-a identificat pe oameni. Unii dintre ei au susținut că au fost agresați fizic în timp ce erau goniți de la intrarea în țară. 

Doi polițiști de frontieră au vorbit, sub protecția anonimatului, cu jurnaliștii de la Lighthouse Reports. Acceștia au declarat că Poliția Română efectuează în mod obișnuit astfel de alungări în Serbia.

Protivit EuroNews, Croația a lansat o anchetă cu privire la incidentele raportate, iar Grecia a negat acuzațiile. Până la această oră, autoritățile din România nu au comentat în niciun fel aceste lucruri. Ministerul Afacerilor Externe a fost contactat de jurnaliștii publicațiilor citate mai sus, dar nu a transmis niciun răspuns.

Oficialii europerni, îngrijorați de incidentele petrecute la granițele UE

Ancheta jurnalistică a atras atenția oficialilor UE. Aceștia au criticat dur acțiunile celor trei țări.

Ylva Johansson, comisarul UE pentru afaceri interne, a numit rapoarte ”șocante” și s-a declarat ”extrem de îngrijorată”. ”Acest lucru trebuie investigat, dar pare să indice un fel de orchestrare a violenței la frontierele noastre externe,” a spus ea.

Dunja Mijatović, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, a spus că e timpul să se ia măsuri împotriva unor asemena fapte: ”să se investigheze eficient, să se ia măsuri, să se răspundă reciproc și să pună capăt unor încălcări ale drepturilor omului atât de grave”.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close