Antena 3 CNN Externe România intră în rândul ţărilor afectate de mişcările sociale: Greve generate de criza financiară

România intră în rândul ţărilor afectate de mişcările sociale: Greve generate de criza financiară

România intră în rândul ţărilor afectate de mişcările sociale: Greve generate de criza financiară
Sursa foto: greve
05 Oct 2009   •   11:26

România nu este singura ţară afectată de mişcările sociale. Criza economică a declanşat numeroase proteste în mai multe ţări ale Europei. Zeci de mii de muncitori au ieşit în stradă pentru a cere protejarea locurilor de muncă şi salarii mai bune.

Sindicatele din Grecia au organizat, în ultimul an, mai multe greve generale, însoţite de mari manifestaţii. Cele două sindicate principale elene cereau creşterea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor sociale, pentru ca oamenii să poată face faţă crizei economice. Protestele au căpătat accente violente la sfârşitul anului trecut, când tinerii din marile oraşe s-au revoltat ca reacţie la uciderea unui adolescent de către poliţie.



Şi Ungaria, la fel de greu lovită de criză, s-a confruntat în ultimul an cu mai multe acţiuni de protest. Grevele muncitorilor din transporturi au blocat aproape total traficul feroviar şi aerian. Cererile erau similare cu cele din alte ţări: creşterea salariilor şi o parte din beneficiile privatizărilor.

Sindicatele franceze au organizat, în ianuarie şi martie anul acesta, două zile de protest la scară naţională împotriva politicii economice a preşedintelui Nicolas Sarkozy. Milioane de muncitori din sectorul public au intrat în grevă şi au defilat pe străzile marilor oraşe, cerând creşterea salariilor şi protecţia locurilor de muncă. Manifestaţiile au fost urmate, adesea, de acte de vandalism ale unor grupuri violente izolate. Protestele nu au reuşit, însă, să schimbe politica guvernului.

Metroul din Londra a fost paralizat, în luna iunie, de o grevă generală, după eşecul negocierilor dintre sindicate şi patronat. Transportul de suprafaţă a fost depăşit de situaţie iar navetiştii au recurs la cele mai neobişnuite metode pentru a ajunge la serviciu şi înapoi acasă. Camera de Comerţ din Londra a estimat valoarea pagubelor provocate de grevă la o sută de milioane de lire sterline.

Antena 3

×
Subiecte în articol: grevă protest Europa România
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close