Antena 3 CNN Externe România, menţionată în primele minute ale dezbaterii decisive Clinton - Trump

România, menţionată în primele minute ale dezbaterii decisive Clinton - Trump

România, menţionată în primele minute ale dezbaterii decisive Clinton - Trump
20 Oct 2016   •   08:34

Candidaţii la preşedinţia Statelor Unite Hillary Clinton şi Donald Trump s-au întâlnit miercuri seara pentru cea de-a treia şi ultima dezbatere în direct din campania electorală, înaintea alegerilor din 8 noiembrie, transmite Agerpres.

Evenimentul, cu durata de 90 de minute, transmis de marile reţele de televiziune din America şi din întreaga lume şi relatat de agenţiile de presă internaţionale, a fost găzduit miercuri de la ora locală 18 (joi, 4 a.m. ora României) de Universitatea din Las Vegas, metropola jocurilor de noroc şi divertismentului din statul Nevada.

Dezbaterea dintre candidata Partidului Democrat, fostă secretar de stat, şi omul de afaceri newyorkez nominalizat de Partidul Republican, a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace de la televiziunea Fox News, al cărei public este în special de dreapta. Numărul de telespectatori aşteptat în Statele Unite era mai mic decât la primele două confruntări între Clinton şi Trump.

Replicile în direct au curs în ritmul de una la două minute, după fiecare întrebare a moderatorului. Hillary Clinton a introdus numele României în discuție.

Hillary Clinton: Curtea Supremă a SUA trebuie să stea de partea poporului american, nu de partea corporaţiilor sau a celor bogaţi. Instanţa nu ar trebui să revină asupra deciziilor care permit căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi avortul. Senatul ar trebui să discute nominalizarea judecătorului Merrick Garland, desemnat de preşedintele Barrack Obama pe locul vacant la Curtea Supremă.

Donald Trump: Curtea Supremă ar trebui să susţină şi al doilea amendament la Constituţia SUA, care permite americanilor să deţină şi să poarte arme. Dacă voi ajunge preşedinte, voi nominaliza la această instanţă un judecător "pro-viaţă" (n.red. - termen folosit de americani pentru "anti-avort").

Clinton: Trebuie blocată varianta online de achiziţie a armelor.

Trump: Sunt mândru de susţinerea din partea National Rifle Association (n. red. - asociaţie de lobby pentru portul de armă).

Clinton: Avortul poate fi reglementat, atâta vreme cât se ţine seama de viaţa şi sănătatea mamei. Femeile nu trebuie obligate să aibă copii, aşa cum se întâmpla în România.

Trump: Clinton vrea să acorde o amnistie imigranţilor ilegali. Trebuie să avem graniţe ca să avem o ţară. Vreau să construim un zid (la graniţa cu Mexicul - n. red.). Avem nevoie de zid, grănicerii vor un zid.

Clinton: Nu vreau să avem deportări masive, să destrămăm familii, aşa cum vrea Trump.

Trump: Când vorbeşte de imigranţi, Clinton nici măcar nu pomeneşte de terorismul islamic.

Clinton: Trump primeşte în continuare ajutorul Rusiei în campania electorală.

Trump: Condamn implicarea Rusiei sau a oricărei alte ţări în procesul electoral din SUA. Clinton îl detestă pe [preşedintele Rusiei, Vladimir] Putin fiindcă s-a dovedit mai deştept decât ea.

Clinton: Trump este foarte superficial în privinţa armelor nucleare.

Trump: SUA nu îşi pot permite să apere Arabia Saudită, Germania sau alte ţări. Japonia profită de Statele Unite.

Clinton: Trump ar rupe alianţele care împiedică proliferarea nucleară în Asia.

Trump: Clinton s-a dovedit mincinoasă în multe feluri.

Clinton: Am un plan complex pentru ameliorarea economiei, inclusiv un nou cod fiscal.

Trump: Dacă Clinton ar ajunge preşedinte, am avea majorări de taxe. Eu voi renegocia tratatul NAFTA, iar dacă nu reuşesc, îl voi anula.

Clinton: Când soţul meu a fost preşedinte, SUA au trecut de la deficit bugetar la excedent. Obama a redus deficitul cu două treimi.

Trump: SUA nu mai produc nimic, avem o avalanşă de bunuri din China. Clinton a minţit în privinţa Tratatului Trans-Pacific de liber schimb.

Clinton: Nu e adevărat că Departamentul de Stat a pierdut miliarde. Când eu eram în camera pentru situaţii de urgenţă, Trump era în emisiunea de divertisment The Apprentice (Ucenicul). Am 30 de ani în serviciul public.

Trump: Eu am făcut o treabă mai bună în sectorul privat decât a făcut ea (Clinton) în sectorul public.

Trump: Nu e adevărat că am hărţuit sexual femei, nici măcar n-am avut de ce să-mi cer scuze de la soţia mea, fiindcă nu e nimic adevărat.

Clinton: El nu-şi cere scuze pentru nimic, niciodată.

Trump: În loc să ne concentrăm asupra unor acuzaţii false, să vorbim despre cele 30.000 de e-mailuri ale lui Clinton.

Clinton: Tot ce am făcut ca secretar de stat a fost în interesul naţional.

Trump: De ce nu returnează fundaţia Clinton banii ţărilor care tratează îngrozitor homosexualii şi femeile, cum e Arabia Saudită?

Clinton: Trump e primul candidat din ultimii 40 de ani care nu îşi face publice declaraţiile fiscale.

Trump: Dacă nu vă place ce am făcut, schimbaţi legile. Voi, politicienii ca Hillary Clinton, aţi făcut legile fiscale.

Trump: Clinton nici măcar n-ar fi trebuit lăsată să candideze, după toate lucrurile necinstite pe care le-a făcut, cu e-mailurile şi atâtea altele.

Clinton: FBI a investigat timp de un an e-mailurile mele şi nu a găsit nimic. Trump a acuzat FBI că e părtinitor. Aşa face de câte ori nu-i convine ceva, presa, justiţia - zice că sunt părtinitoare.

Clinton: Nu-mi vine să cred că Trump spune că ar putea să nu recunoască rezultatul alegerilor.

Trump, despre recunoaşterea rezultatului alegerilor: "Voi vedea la momentul potrivit".

Clinton: Nu aş susţine trimiterea mai multor trupe americane în Irak sau Siria.

Trump: Am avut oraşul Mosul. L-am pierdut din cauza ei, acum luptăm să-l recucerim. De ce am anunţat asta? Unde e elementul surpriză? Generalul Patton se răsuceşte în mormânt! Iranul preia controlul în Irak; o să trimită Statelor Unite o scrisoare de mulţumire.

Spre finalul dezbaterii, Reuters, France Presse şi EPA au insistat asupra refuzului lui Donald Trump de a spune clar că va recunoaşte rezultatul alegerilor. "O să vă spun atunci. O să vă ţin în suspans", a spus el, lăsând deschisă posibilitatea unei contestaţii fără precedent în Statele Unite.

×
Subiecte în articol: Hillary Clinton Donald Trump Alegeri SUA
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close