Antena 3 CNN Externe România poate rata un premiu Nobel pentru experimentele de la CERN, din lipsă de bani

România poate rata un premiu Nobel pentru experimentele de la CERN, din lipsă de bani

România poate rata un premiu Nobel pentru experimentele de la CERN, din lipsă de bani
16 Sep 2009   •   14:05

România poate rata un premiu Nobel în fizică, în urma experimentelor de la CERN, potrivit fostului ministru al Educaţiei, Anton Anton. Motivul: ţara noastră nu este membră a Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare.

Momentul aderării era programat pentru acest an, dar din lipsa banilor România nu mai poate intra în acest club al ştiinţei mondiale.

Fostul ministru al Educaţiei susţine că România se străduieşte de mulţi ani să devină membră CERN şi au fost întreprinse numeroase demersuri.

Cotizaţia care trebuia plătită se ridică la un milion de euro, dar Ministerul de Finanţe nu dispune de aceşti bani. Astfel, doar România şi Albania nu fac parte din CERN.

Experimentul la care lucrează mii de fizicieni din toată lumea vrea să recreeze momentul Big Bang-ului. România colaborează cu cei de la Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare, la patru proiecte.

Acceleratorul de particule trebuia să pornească pe data de 18 septembrie 2008, dar, datorită unor defecţiuni, declanşarea experimentului a fost amânată pentru luna noiembrie 2009.

Proiectul de la CERN a fost conceput din 1983, iar din 1996 au demarat lucrările efective, valoarea investiţiilor fiind de 3,76 miliarde de euro.



Antena 3


×
Subiecte în articol: CERN Premiul Nobel ministrul educatiei
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close