Antena 3 CNN Externe România, SUA, Germania şi Letonia au votat contra unei recomandări de aderare a Palestinei la UNESCO

România, SUA, Germania şi Letonia au votat contra unei recomandări de aderare a Palestinei la UNESCO

România, SUA, Germania şi Letonia au votat contra unei recomandări de aderare a Palestinei la UNESCO
Sursa foto: Foto: timeslive.co.za
06 Oct 2011   •   10:02

România, Statele Unite, Germania şi Letonia au votat miercuri împotriva unei recomandări de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, informează AFP. Cu toate acestea Consiliul Executiv al organizaţiei a aprobat recomandarea cu o majoritate covârşitoare.
   
Palestinienii au obţinut astfel o primă victorie diplomatică în încercarea lor de a câştiga recunoaşterea internaţională a unui stat Palestina.
   
Potrivit unor surse din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, Consiliul Executiv al acestei agenţii a aprobat cu 40 de voturi din totalul de 58 o recomandare de a atribui Palestinei acest statut de membru cu drepturi depline.
   
Patru ţări au votat împotrivă, inclusiv Statele Unite, iar 14 s-au abţinut de la vot, potrivit surselor. Conform Ministerului spaniol al Afacerilor Externe, "nu a fost posibilă" găsirea unei poziţii comune europene, iar Germania, Letonia şi România au votat împotrivă. Belgia, Danemarca, Slovacia, Spania, Franţa, Grecia, Italia şi Polonia s-au abţinut de la vot.
   
Recomandarea, iniţiată de un grup de ţări arabe, va fi supusă la sfârşitul lunii aprobării Conferinţei Generale a UNESCO.
   
Pentru ca Palestina să obţină statut de stat membru al UNESCO, Conferinţa trebuie să aprobe recomandarea cu o majoritate de două treimi din voturile celor 193 de membri, la sesiunea care va avea loc în perioada 25 octombrie-10 noiembrie, la Paris, unde se află sediul organizaţiei.
   
Aprobarea acestei recomandări are o puternică valoare simbolică, într-o perioadă în care palestinienii au depus o cerere de aderare la ONU ca stat membru cu drepturi depline, prin intermediul Consiliului de Securitate. SUA au ameninţat însă că îşi vor exercita dreptul de veto.
   
Consiliul Executiv al UNESCO, unde nu există dreptul de veto, este omologul Consiliului de Securitate, în timp ce Conferinţa Generală poate fi comparată cu Adunarea Generală a ONU.
   
Palestinienii au în prezent statut de observator la UNESCO.
   

×
Subiecte în articol: Palestina UNESCO Germania SUA letonia România

Philip Morris susține inovația

Cum îţi construieşti un sistem video de monitorizare pentru casă sau afacere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close