Antena 3 CNN Externe România va suplimenta trupele din Afganistan cu 100 de militari

România va suplimenta trupele din Afganistan cu 100 de militari

România va suplimenta trupele din Afganistan cu 100 de militari
04 Dec 2009   •   19:00

Ministrul interimar de Externe, Cătălin Predoiu, a anunţat la reuniunea miniştrilor de externe NATO de la Bruxelles că România va suplimenta trupele din Afganistan cu 100 de miilitari. România se alătură astfel statelor membre care au răspuns apelului preşedintelui american de suplimentare a trupelor din zona de conflict.

România are acum peste 1.000 de militari în sudul Afganistanului. Anul viitor trupele vor fi suplimentate cu încă 100 de persoane. România face parte astfel din cele 25 de state membre care s-au angajat să trimită întăriri în Afganistan.

Preşedintele Statelor Unite a anunţat că va suplimeta trupele americane din Agfanistan cu 30.000 de militari. A cerut însă şi celorlalte state membre NATO să trimită 7.000 de soldaţi.

Cu toate că toţi liderii statelor NATO au salutat noua strategie pentru Afganistan a administraţiei Obama, numărul militarilor promişi de statele membre este insuficient.

Italia a promis 1.000 de militari, Polonia 600, Slovacia 250, Portugalia 150 iar Albania 35. O surpriză a summitului a fost Georgia, stat care nu este membru NATO, dar care a anunţat că va trimite 900 de militari care să lupte aflături de forţele armate ale alianţei.

La polul opus au fost Canada şi Olanda, state care au anuţat că vor să îşi retragă cât mai repede soldaţii din Afganistan. Germania şi Franţa şi-au arătat disponibilitatea doar pentru antrenamentul poliţiei şi armatei afgane.

Statele Unite sperau să convingă celelalte state membre să trimită 10 mii de militari între care 200 de echipe de instructori pentru poliţia şi armata afgană.

NATO a convenit, potrivit noii strategii pentru Afganistan, că nu va părăsi zona de conflict până când forţelele de militare afgane nu vor fi în stare să asigure securitatea ţării. Dacă planul lui Obama va funcţiona, războiul din Afganistan se va termina în maximum 3 ani de zile.

Antena 3





×
Subiecte în articol: trupe NATO Afganistan
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close