Antena 3 CNN Externe Românii, avertizaţi să stea acasă. Spania nu mai are locuri de muncă

Românii, avertizaţi să stea acasă. Spania nu mai are locuri de muncă

Românii, avertizaţi să stea acasă. Spania nu mai are locuri de muncă
28 Oct 2008   •   10:17

Miracolul economiei spaniole, care a oferit locuri de muncă pentru milioane de români, îşi trăieşte ultimele clipe. ?Spania trece printr-o situaţie dificilă, pentru că se fac concedieri atât în rândul românilor, cât şi al spaniolilor sau ecuadorienilor Cred că ar fi mai bine să nu vină alţi oameni, pentru că, în momentul de faţă, nu mai este de lucru?, a declarat Carmen Amoros, viceprimarul oraşului Castellon de la Plana, citat de Mediafax. În privincie, şomajul nu a ajuns încă 10%, faţă de 11,73% la nivel naţional, dar locurile de muncă se împuţinează de la o săptămână la alta.
În ultimii 6 ani, sute de mii de români s-au stabilit în Spania atraşi de creşterea economică constantă şi de locurile de muncă din construcţii sau servicii, dar acum mulţi dintre ei se gândesc să revină în ţară. Cu toate acestea, o mare parte dintre ei sunt legaţi de Spania de creditele bancare contractate sau de situaţia şcolară a copiilor.
De altfel, în această perioadă sectorul construcţiilor este în declin, oferta de locuinţe a depăşit cererea, creşterea economică se va reduce de la 3% la 1,4%, iar fondurile europene care au impulsionat investiţiile în infrastructură sunt pe terminate.
În aceste condiţii, previziunile FMI consideră că Spania va fi ?ţara cel mai puternic lovită din Europa? de efectele recesiunii. Între aceste efecte, se aşteaptă ca, la jumătatea anului 2009, să existe trei milioane de şomeri. Majoritatea vor proveni din rândul românilor, respectiv din rândul celor care au muncit în construcţii, pentru că industria respectivă va avea cel puţin 5-7 ani de stagnare, după zece ani de creştere neîntreruptă, estimează economiştii de la Universitatea din Navarra.
La începutului anului, în luna aprilie, Ministerul Muncii şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă au oferit muncitorilor români din Castellon de la Plana, 11.000 de locuri de muncă în ţară. Atunci se estima că în maximum doi ani, circa 300.000 de lucrători din domeniul construcţiilor vor fi disponibilizaţi, iar dintre aceştia 80 la suta sunt romani.
Antena3.ro

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close