Antena 3 CNN Externe Românii care lucrează la negru la o centrală nucleară din Cehia au blocat intrarea în clădire

Românii care lucrează la negru la o centrală nucleară din Cehia au blocat intrarea în clădire

Românii care lucrează la negru la o centrală nucleară din Cehia au blocat intrarea în clădire
Sursa foto: romani
16 Mar 2010   •   20:04

Mai mulţi români care lucrează la negru la centrala nucleară cehă de la Temelin vor să blocheze intrarea în clădire. Oamenii spun că firma ucrainiană care i-a adus în Cehia nu le dă bani decât de mâncare şi refuză să le încheie contract de muncă. Românii, care iniţial au fost luaţi la centrală pentru curăţenie au ajuns acum să construiască un depozit de reziduuri radioactive.

Cel puţin 11 români lucrează la centrala nucleară cehă de la Temelin. Mulţi dintre ei au venit din România cu familiile, iar firma ucrainiană care s-a ocupat de intermediere, refuză să le plătească acestora salariul promis. Multora dintre ei a refuzat să le încheie contracte de muncă.

?Am plecat din România fără contract, dar ni s-a promis că ne face contract aici. Am semnat ceva aici, dar nu ştiu ce. Apoi ni s-a spus că e protecţia muncii? a spous unul dintre românii angajaţi în Cehia.

Românii au luat legătura cu firma ucrainiană prin telefon şi li s-a promis că, odată ajunşi în Cehia vor presta servicii de curăţenie. Cei mai mulţi dintre ei lucrează însă la construirea unui depozit de deşeuri radioactive. Oamenii ameninţă că vor bloca intrarea în centrala nucleară de la Temelin dacă nu intră în legalitate.

Oamenii se tem că în cazul unui accident de muncă, atât ei cât şi familiile vor rămâne fără nici un ajutor.

Centrala de la Temelin, pentru construcţia căreia au fost dărâmate 6 sate, a reprezentat un motiv de tensiuni între Cehia şi Austria de-a lungul timpului. Oficialii de la Viena se tem de nivelul scăzut de securitate al instalaţiilor, dar şi de consecinţele asupra mediului. Centrala este situată la 60 de kilometri de frontiera cu Austria, ţară care a renunţat la producerea energiei nucleare din anul 1978.

Antena 3

×
Subiecte în articol: romani centrala contract Ucraina Cehia
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close