Antena 3 CNN Externe Romilor le place Parisul: Champs Elysees, noul ?domiciliu? al persoanelor fără adăpost

Romilor le place Parisul: Champs Elysees, noul ?domiciliu? al persoanelor fără adăpost

Romilor le place Parisul: Champs Elysees, noul ?domiciliu? al persoanelor fără adăpost
Sursa foto: Foto: francesoir.fr
03 Aug 2010   •   15:21

Celebrul bulevard Champs Elysees a devenit domiciliul a numeroşi etnici romi, inclusiv români. Oamenii s-au instalat pe celebrul bulevard parizian profitând de faptul că pot obţine venituri mari din cerşit, scrie France Soir. Potrivit jurnaliştilor francezi, numărul romilor de pe Champs Elysees se ridică la 1.500.

În timpul unei plimbări pe cel mai frumos bulevard din lume, turiştii întâlnesc mizerie şi numeroase persoane fără adăpost. În faţa vitrinelor Vuitton sau luxosului magazin Georges V, în zona galeriilor Arcades, dar şi pe străzile adiacente, sunt zeci de romi veniţi să profite de vadul turistic.

Unul dintre ?rezidenţii? nedoriţi ai celebrului bulevard este de părere că Champs-Elysées constituie "un decor plăcut" şi, în mod sigur, un loc foarte rentabil, mai ales că zona este vizitată de numeroşi turişti. Printre romii instalaţi pe Champs-Elysee se numără şi români. Unul dintre aceştia, Nicolae, a avut chiar onoarea de a vorbi cu presa franceză.

Omul, având alura unui brahman indian, cu barbă grizonată bine aranjată, degajă un calm şi un ascetism rar întâlnite în această zonă, scriu francezii. Nicolae nu a dat înapoi de la o conversaţie cu jurnaliştii şi a oferit detalii despre viaţa cotidiană, bineînţeles în limba română. Bărbatul a declarat că locuieşte într-un cort, "lucrează" de la ora 19.00 până la 1.00 noaptea, are soţie şi numeroşi copii.

Jurnaliştii francezi au realizat acest reportaj în contextul polemicilor declanşate de măsurile propuse de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, împotriva romilor. În urmă cu o săptămână Nicolas Sarkozy a convocat o reuniune specială pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi şi nomazi.

În urma acestui consiliu, Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a declarat într-un interviu acordat postului de radio RTL, că romii aflaţi în situaţie ilegală vor fi împiedicaţi să revină în Franţa prin prelevarea amprentelor digitale în momentul expulzării lor în România sau Bulgaria. Rămâne de văzut însă dacă această măsură va avea rezultatul aşteptat.

Antena3.ro

 

 

 

×
Subiecte în articol: romi paris
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close