Antena 3 CNN Externe Ronald Reagan versus Barack Obama. 4 noiembrie, ziua actoriei la Casa Albă

Ronald Reagan versus Barack Obama. 4 noiembrie, ziua actoriei la Casa Albă

Ronald Reagan versus Barack Obama. 4 noiembrie, ziua actoriei la Casa Albă
04 Noi 2008   •   15:18

4 noiembrie va rămâne în istorie drept ziua premierelor controversate din istoria Statelor Unite. În 1980, a fost ales ca preşedinte fostul actor hollywoodian Ronald Reagan, cel mai vârstnic şef de stat american, iar 28 de ani mai târziu cetăţenii sunt chemaţi să decidă dacă vor aşeza, în acelaşi fotoliu, un candidat de culoare sau dacă vor ceda funcţia de vicepreşedinte unei femei.
Ronald Reagan a fost ales preşedinte al Statelor Unite, învingându-l pe democratul Jimmy Carter cu o majoritate zdrobitoare. La 69 de ani, Reagan avea să devină cel mai vârstnic şef de stat american. Reagan şi-a câştigat simpatia americanilor şi datorită carierei actoriceşti, care l-a făcut o figură cunoscută încă dinaintea campaniei electorale.
În 2008, sondajele îl dau ca favorit pe Barack Obama, senator de Illinois, figură emblematică a libertăţii americane şi a egalităţii în drepturi. Obama s-a remarcat încă din timpul luptei interne pentru nominalizarea democrată, când el şi contracandidata sa Hillary Clinton făceau deliciul presei de pretutindeni. În disputa electorală cu senatorul de Arizona, John McCain, alesul republicanilor, Barack Obama s-a remarcat prin discursuri ample, pe teme sociale, prin care aduna laolaltă mase impresionante de oameni dispuşi să îl asculte.
Barack Obama a luat cu asalt micile ecrane din Statele Unite cu un clip electoral de o jumătate de oră, spaţiul publicitar folosit pentru difuzare fiind estimat la 3-5 milioane de dolari. Despre candidatul democrat se poate spune s-a folosit cu succes de toate trucurile pe care showbiz-ul american le pune la dispoziţie.

Senatorul de Illinois nu a ocolit nici emisiunile de largă audienţă, fiind preferatul Oprahei Winfrey, doamna televiziunii americane şi una dintre cele mai puternice femeid in lume, potivit diverselor publicaţii.
Tot pe 4 noiembrie, în 1952 a fost ales preşedinte al Statelor Unite Dwight Eisenhower, unul dintre cei mai importanţi generali şi oameni politici americani. Eisenhower a condus forţele aliate care au debarcat în Africa, Sicilia şi Normandia. A fost presedinte al SUA timp de 8 ani, din 1953, până în 1961.
Ziua de 4 noiembrie a fost marcată şi de alte eveniment importante, precum asasinearea primului ministru israelian, Yitzhak Rabin, după un discurs la tribuna unei adunări pacifiste. Premierul a fost împuşcat mortal de Ygal Amir, un student de extremă-dreaptă care se opunea procesului de pace cu palestinienii promovat de Rabin.
La această oră, cetăţenii americani îşi aleg un nou preşedinte. Antena3.ro vă va ţine la curent cu evenimentele petrecute peste Ocean. De aici, veţi afla primii cine va fi noul lider de la Casa Albă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close