Antena 3 CNN Externe Rusia a reușit să cucerească Cernobîlul datorită agenților speciali trimiși acolo în 2021

Rusia a reușit să cucerească Cernobîlul datorită agenților speciali trimiși acolo în 2021

Rusia nu a cucerit Cernobîl-ul întâmplător: și-a trimis agenții acolo în noiembrie 2021 pentru a mitui oficialii și pentru a deschide calea pentru o preluare fără sânge.

Rusia a reușit să cucerească Cernobîlul datorită agenților speciali trimiși acolo în 2021
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    29 Iul 2022   •   14:06

O sursă care cunoaște direct planul de invazie a spus că în noiembrie 2021, Rusia a început să trimită agenți secreti sub acoperire în Ucraina, însărcinați să stabilească contacte cu oficialii responsabili de siguranța centralei nucleare de la Cernobîl.

Scopul agenților a fost să asigurare absenţa rezistenţei armate după sosirea trupelor ruse, informează Reuters.

Potrivit sursei, Cernobîl a fost și punctul de transfer al documentelor de la sediul SBU. În schimbul banilor, oficialii ucraineni le-au oferit spionilor ruși informații despre pregătirea militară a Ucrainei.

Cel puțin trei investigații sunt în desfășurare în prezent cu privire la persoanele care au lucrat la Cernobîl. Potrivit acestor documente, ancheta a identificat cel puțin două persoane suspectate că ar furniza informații agenților ruși sau că ar fi asistat în alt mod la capturarea centralei.

Agenția a intervievat zeci de oficiali din Rusia și Ucraina, a analizat documentele instanței ucrainene și declarațiile legate de ancheta privind comportamentul oamenilor care lucrau la Cernobîl și a constatat că infiltrarea a fost mult mai profundă decât se recunoaște public.

Secretarul NSDC, Oleksiy Danilov, a spus că ”pe lângă inamicul extern, noi, din păcate, avem un inamic intern, iar acest inamic nu este mai puțin periculos”. Potrivit lui Danilov, la momentul invaziei existau agenți în sectoarele ucrainene de apărare, securitate și aplicare a legii. El a refuzat să dea nume, dar a spus că astfel de trădători trebuie ”neutralizați” cu orice preț.

Se pare că Moscova se aștepta să activeze agenți adormiți în cadrul aparatului de securitate ucrainean. Planificatorii militari din preajma președintelui rus Vladimir Putin credeau că, cu ajutorul acestor agenți, Rusia ar avea nevoie doar de o mică forță militară și de câteva zile pentru a forța administrația președintelui ucrainean Vladimir Zelenski să plece, să fugă sau să capituleze.

Surse au confirmat rapoartele serviciilor secrete occidentale conform cărora Kremlinul îl antrenează pe Oleg Tsarev să conducă un guvern marionetă la Kiev. Tsarev a spus că raportul Reuters despre modul în care s-a desfășurat operațiunea de la Moscova în general ”are foarte puțină legătură cu realitatea”.

Deși Rusia a preluat Cernobîl, planul său de a prelua puterea la Kiev a eșuat. Potrivit mai multor surse din Rusia și Ucraina, agenții nu și-au făcut treaba în multe cazuri. Danilov a spus că agenții și responsabilii lor au considerat că Ucraina este slabă, ceea ce a fost ”o greșeală totală”. Oamenii pe care Kremlinul s-a bazat ca mandatari în Ucraina și-au exagerat influența în anii care au precedat invaziei.

O sursă a declarat pentru Reuters că ”Kremlinul s-a bazat pe ”clovni” pentru planificarea sa – ei nu știu prea multe, dar spun mereu ce vrea conducerea să audă pentru că altfel nu vor fi plătiți”.

Cu toate acestea, informațiile ruse au avut succes într-un domeniu - au semănat neîncredere în interiorul Ucrainei și au scos la iveală deficiențele SBU.

Armata rusă a cucerit centrala nucleară de la Cernobîl  în prima zi de război, 24 februarie. Personalul a fost luat ostatic, iar oboseala muncitorilor a amenințat siguranța centralei nucleare de la Cernobîl. La sfârșitul lunii martie, rușii au părăsit centrala nucleară.

×
Subiecte în articol: Cernobîl Rusia Ucraina razboi agenti
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close