Antena 3 CNN Externe Rusia a fost scoasă de la masa marilor puteri. Lavrov dă o replică tăioasă: "Noi nu ne agăţăm de formatul G8"

Rusia a fost scoasă de la masa marilor puteri. Lavrov dă o replică tăioasă: "Noi nu ne agăţăm de formatul G8"

Rusia a fost scoasă de la masa marilor puteri. Lavrov dă o replică tăioasă: "Noi nu ne agăţăm de formatul G8"
Sursa foto: Foto: Reuters
25 Mar 2014   •   17:10

Criza ucraineană s-a aflat în centrul reuniunii G7 şi al Summitului Securităţii Nucleare, desfăşurat la Haga. Summitul G8, prevăzut să se desfăşoare în iunie la Soci, va fi înlocuit de un summit formal al G7, dar la Bruxelles, subliniază cotidianul francez Le Figaro, citat de agerpres.ro.

G8 a murit. Se va reveni la G7, fără Rusia. Acesta este cel mai tangibil rezultat al summitului de luni de la Haga, o reuniune pe marginea securităţii nucleare programată cu mult timp în urmă şi care s-a transformat într-o intensă dezbatere diplomatică focalizată pe criza ucraineană, subliniază titrează publicaţia franceză.

La rândul său, Rusia nu a părut prea îngrijorată de decizia liderilor globali.
 
"Dacă partenerii noştri occidentali cred că acest format (G8) este depăşit, asta este. Noi nu ne agăţăm de acest format şi nu ar fi o mare tragedie dacă nu ar mai exista G8", - a spus ministrul rus de externe, Serghey Lavrov.

"G8 păstra sensul existenţei sale, în primul rând pentru că era un forum pentru dialog între ţările occidentale şi Rusia", a spus diplomatul rus.
Nimeni nu primeşte un card de membru când intră în G8, aşadar nimeni nu poate să ne excludă alt membru de aici. Dar această discuţie intră în alt registru de dezbateri", a conchis Lavrov

Preşedintele american Barack Obama, a fost iniţiatorul acestui eveniment din Olanda ce a reunit reprezentanţi din 53 de ţări, cu mai mulţi mai mulţi zeci de şefi de stat şi de guvern prezenţi la discuţii.

Liderul de la Casa Albă a convocat în regim de urgenţă, săptămâna trecută, după anexarea Crimeii, o reuniune cu omologii săi din G7, mai exact cu Francois Hollande (preşedintele francez), Angela Merkel (cancelarul federal german), David Cameron (premierul britanic), Matteo Renzi (premierul italian), Stephen Harper (premierul canadian) şi Shinzo Abe (premierul nipon), precum şi cu preşedinții Comisiei Europene şi Consiliului European, Jose Manuel Barroso şi, respectiv, Herman Van Rompuy.

×
Parteneri
Incendiu violent la hala unui producător de tâmplărie PVC! Mesaj Ro-Alert trimis populației
x close