Antena 3 CNN Externe Rusia a lansat la porţile Uniunii Europene ample manevre militare

Rusia a lansat la porţile Uniunii Europene ample manevre militare

Rusia a lansat la porţile Uniunii Europene ample manevre militare
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    14 Sep 2017   •   09:25

Rusia a lansat joi la porţile Uniunii Europene ample manevre militare comune cu Belarus, insistând să le prezinte ca fiind "pur defensive", dar care sunt denunţate drept o demonstraţie de forţă de către unii membri ai NATO, relatează AFP.

Moscova se străduieşte să calmeze opinia publică internaţională în legătură cu aceste exerciţii, cu numele de cod Zapad-2017 ("Vest-2017"), la care a anunţat participarea a aproximativ 12.700 de militari timp de o săptămână de-a lungul graniţei cu Lituania şi Polonia.

Şeful statului major rus Valeri Gherasimov a asigurat la începutul lunii septembrie, într-o rară întâlnire la Baku, cu şeful Comitetului militar al NATO, cehul Petr Pavel, că aceste manevre erau planificate "de mult timp" şi nu "vizează o ţară anume".

Armata rusă organizează în fiecare an în această perioadă manevre de amploare într-o regiune din Rusia. Anul acesta, aplicaţiile se desfăşoară în Belarus, în enclava Kaliningrad şi în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. Cu alte cuvinte, în apropiere de Polonia şi statele baltice, care de la anexarea Crimeii în 2014 şi izbucnirea conflictului din estul Ucrainei au denunţat cu promptitudine Rusia ca pe o potenţială ameninţare pentru suveranitatea lor.

Unele ţări, cu Lituania şi Estonia în frunte, se îndoiesc de veridicitatea cifrelor prezentate de Moscova pentru exerciţiile sale militare şi menţionează "mai mult de o 100.000 de soldaţi" mobilizaţi între 14 şi 20 septembrie.

Exerciţiile Zapad-2017 "sunt destinate să ne provoace pentru a ne testa apărarea şi de aceea trebuie să fim puternici", a declarat duminică ministrul apărării britanic Michael Fallon, exprimându-şi îngrijorarea faţă de o "Rusie din ce în ce mai agresivă".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat că nu vede în aceste manevre "o ameninţare iminentă pentru un aliat", regretând în acelaşi timp lipsa lor de transparenţă.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Rusia Armata rusa manevre militare
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close