Antena 3 CNN Externe Rusia a sărbătorit 70 de ani de la victoria sovietică în bătălia de la Stalingrad

Rusia a sărbătorit 70 de ani de la victoria sovietică în bătălia de la Stalingrad

Rusia a sărbătorit 70 de ani de la victoria sovietică în bătălia de la Stalingrad
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
02 Feb 2013   •   18:32

Rusia sărbătorea sâmbătă 70 de ani de la victoria sovietică obţinută în bătălia de la Stalingrad, prima înfrângere suferită de către germani în al Doilea Război Mondial, o victorie prezentată în continuare de către ruşi ca evenimentul care a salvat Europa de la nazism, relatează AFP.
   
Volgogradul a revenit, cu această ocazie, la fostul său nume de Stalingrad. Acest oraş de pe malul Volgăi s-a împodobit cu steaguri şi afişe care glorifică eroii şi învingătorii bătăliei.
   
Mii de persoane, de toate vârstele, s-au reunit încă de sâmbătă dimineaţa în centrul oraşului, pentru a asista la o paradă militară în culorile fostei Armate Roşii.
   
"Îmi amintesc despre prietenii mei care au murit aici", a declarat pentru AFP Piotr Şabarov, în vârstă de 89 de ani, care a venit în oraş să asiste la festivităţi. El locuieşte la Veliki Novgorod, în nord-estul Rusiei.
   
Reprezentanţi ai puterii, inclusiv vicepremierul rus Dmitri Rogozin, veterani şi membri ai Partidului Comunist au depus coroane de flori la Monumentul soldatului necunoscut, situat pe Aleea Eroilor.
   
La monument, mulţimea afişa o banderolă pe care se putea citi "Vă mulţumim pentru victorie!".
   
"Festivităţile sunt remarcabile", a subliniat Tatiana, în vârstă de 26 de ani.
   
"Este important ca tineretul să fie educat şi să i se insufle dragostea faţă de patrie", a adăugat ea.
   
În contextul unei intensificări a sentimentului patriotic, autorităţile au hotărât să marcheze 70 de ani de la victoria obţinută de către fosta Armată Roşie, pe 2 februarie 1943, împotriva naziştilor, în această bătălie decisivă şi sângeroasă.
   
Preşedintele rus Vladimir Putin era aşteptat să vină la Volgograd.
   
Ţariţîn în perioada imperială, oraşul a primit ulterior numele fostului lider sovietic Iosif Stalin, în 1925, după care a devenit Volgograd (după numele fluviului Volga, care îl traversează), în 1961, în perioada destalinizării, lansată de către Nikita Hruşciov.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close