Antena 3 CNN Externe Rusia a simulat un atac nuclear contra Poloniei

Rusia a simulat un atac nuclear contra Poloniei

Rusia a simulat un atac nuclear contra Poloniei
Sursa foto: armata rusa
02 Noi 2009   •   13:23

Rusia a provocat furie în Polonia prin simularea unui atac aerian şi maritim asupra acesteia, în timpul unor exerciţii militare. Forţele armate ar fi efectuat unele exerciţii în care au fost trase rachete nucleare, iar trupele au exersat un desant pe coasta ţării.
Documentele obţinute de publicaţia Wprost arată că exerciţiile au fost efectuate în comun cu soldaţi din Belorusia. Manevrele ar fi avut loc în septembrie şi au implicat 13.000 de soldaţi ruşi şi beloruşi.
Polonia, care are relaţii încordate cu ambele state, a fost distribuită în postul de "potenţial agresor".
Documentele arată că exerciţiile au fost denumite "Occident" şi au fost clasificate ca fiind "defensive", dar multe din manevre pare să fi avut o natură ofensivă.
Forţele aeriene ruseşti au practicat folosirea armelor din arsenalul nuclear, în timp ce în enclava rusească Kaliningrad, la graniţa cu Polonia, forţele armate au "atacat" o plajă poloneză şi un gazoduct.
Operaţiunea a implicat şi suprimarea unei revolte a unei minorităţi naţionale în Belorusia, stat care o însemnătate populaţie poloneză, în relaţii încordate cu guvernul autoritar.
Exerciţiile au fost primite cu dezaprobare în Polonia, care are emoţii la demonstraţiile de forţă ale Rusiei. În plus statele central europene au avertizat că Rusia adoptă o atitudine neo-imperialistă. În iulie, Lech Walesa şi Vaclav Havel au scris lui Barack Obama un avertisment în care arătau că Rusia ?a revenit o putere revizionistă care are o agendă a secolului 19 cu metode şi tactici ale secolului 21?.

Moscova şi Minsk au subliniat că Operaţiunea Occident a fost menită a asigura stabilitatea strategică în regiunea est-europeană.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: manevre militare Armata rusa atac nuclear
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close