Antena 3 CNN Externe Rusia a şocat la summitul de la Bruxelles. Vezi ce a propus cu privire la condamnarea violenţelor din Siria

Rusia a şocat la summitul de la Bruxelles. Vezi ce a propus cu privire la condamnarea violenţelor din Siria

Rusia a şocat la summitul de la Bruxelles. Vezi ce a propus cu privire la condamnarea violenţelor din Siria
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
15 Dec 2011   •   22:28
UPDATE 20.46: Statele Unite sunt pregătite să coopereze cu Rusia la proiectul acesteia de rezoluţie, prezentat Consiliului de Securitate al ONU care condamnă violenţele din Siria, a anunţat joi secretarul de stat Hillary Clinton, relatează AFP.
   
Însă versiunea actuală conţine "elemente pe care nu am putea să le susţinem", a precizat ea, citând în acest sens o "aparentă paritate" între forţele de ordine siriene şi opoziţie, în textul prezentat de Rusia.


Rusia a surprins comunitatea internaţională dezvăluind, joi, la summitul de la Bruxelles, un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care condamnă violenţele din Siria, comise de "toate partidele".
   
Rezoluţia condamnă violenţele comise "de toate partidele, inclusiv utilizarea disproporţionată a forţei de către autorităţile siriene".

Ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, a salutat imediat, într-un comunicat, "un eveniment extraordinar, Rusia hotărând, în sfârşit, să renunţe la inacţiune şi să ne prezinte o rezoluţie cu privire la Siria".

"Textul care ne este prezentat este un text care are nevoie, evident, de numeroase amendamente, deoarece este dezechilibrat. Dar este un text pe baza căruia vom negocia", a adăugat el.
   
Consiliul de Securitate nu a reuşit să ajungă la un acord asupra unei rezoluţii de condamnare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad, deşi ONU a anunţat că, din martie şi până în prezent, peste 5.000 de persoane au fost ucise în reprimarea manifestaţiilor din Siria.

Uniunea Europeană şi SUA au somat Rusia să se alăture unei acţiuni a Consiliului de Securitate ONU împotriva Siriei, în contextul reprimării brutale a protestelor din această ţară.

În luna mai, Dimitri Medvedev, afirma că se opune adoptării unei rezoluţii ONU care să permită recursul la forţă în Siria.

×
Subiecte în articol: Rusia rezolutie ONU Siria
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close