Antena 3 CNN Externe Rusia a şters 90% din datoria Coreei de Nord. Care este motivul

Rusia a şters 90% din datoria Coreei de Nord. Care este motivul

Rusia a şters 90% din datoria Coreei de Nord. Care este motivul
Sursa foto: Foto: incomemagazine.ro
18 Sep 2012   •   16:41

Rusia a semnat un acord care prevede ştergerea a 90% din datoria de 11 miliarde de dolari pe care Coreea de Nord o are faţă de Rusia, a anunţat marţi şeful departamentului datoriei din ministerul rus de Finanţe, Konstantin Vâşkovski, informează Reuters.

Vâşkovski a precizat că restul datoriei va fi restructurat şi reinvestit în proiectele ruseşti din Coreea de Nord.

Adjunctul ministrului rus de Finanţe Serghei Storciak a confirmat că un acord în acest sens a fost semnat luni. Storciak a menţionat că Moscova a decis să şteargă 90% din datoria nord-coreeană deoarece regimul de la Phenian nu este capabil să o ramburseze.

Oficialul rus a adăugat că restul de un miliard de dolari va fi utilizat pentru implementarea unor proiecte în Coreea de Nord, în sectoarele energiei, sănătăţii şi educaţiei.

La rândul său, agenţia nord-coreeană KCNA a anunţat că acordul va crea condiţiile pentru „extinderea relaţiilor de cooperare economică între cele două ţări.“

Rusia şi Coreea de Nord au negociat timp de patru ani datoriile Phenianului faţă de Rusia, un obstacol în calea unui acord a fost refuzul autorităţilor nord-coreene de a recunoaşte Rusia ca succesor al URSS.

Autorităţile de la Moscova sunt interesate să demareze mai multe proiecte comune cu Phenianul, inclusiv o cale ferată trans-coreeană, construcţia unei linii electrice şi a unui gazoduct care să transporte gazul rusesc spre Coreea de Sud via Coreea de Nord.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close